preminula baletna umjetnica, solistica i koreografkinja baleta hnk melita skorupski

U Zagrebu je u 61. godini umrla poznata baletna umjetnica, solistica i koreografkinja Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i baletna pedagoginja Melita Skorupski (1942.2002.), priopćio je danas HNK.

Punih trideset godina Melita Skorupski bila je prisutna na pozornicama domaćih i inozemnih kazališta, na televiziji, filmu i športskim terenima. Njezino ime nalazi se u Muzičkoj enciklopediji, Baletnom rječniku, u inozemnim izdanjima, a do pred smrt bavila se baletnom pedagogijom, prenoseći baletno iskustvo na mlade u svojem baletnom studiju.

Melita Skorupski rođena je 1942. u Zagrebu, baletom s počela baviti još u djetinjstvu, a baletni je studij završila u Parizu. Nakon povratka radi u Baletu HNK u Zagrebu i do odlaska u mirovinu 1981. djeluje kao solistica i koreografkinja.

Plesala je u baletima ´Labuđe jezero´ Čajkovskoga, ´Giselle´ Adama, ´Trorogi šešir´ de Falle, ´Pulcinella´ Stravinskoga, ´Trijumf Afrodite´ Orffa i drugima, ostvarivši brojne uloge na domaćoj i inozemnim pozornicama.

Aktivnu plesačku karijeru napustila je s 38 godina i nakon toga je koreografirala nekoliko stotina baletnih predstava te izradila koreografije za film i nastupe športskih gimnastičara.

Komemoracija Meliti Skorupski održat će se u četvrtak, 12. prosinca, u 12 sati u predvorju HNK, a zadnji ispraćaj je u Krematoriju na Mirogoju u ponedjeljak, 16. prosinca, u 12,10 sati.

Pročitajte više