Europska komisija dala zeleno svjetlo za EU: "Građani Hrvatske, budite ponosni"

EUROPSKA komisija je danas dostavila Vijeću EU-a nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja (Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja), čime završava svoj dio posla te zemljama članicama prepušta konačnu odluku o zatvaranju tih poglavlja i zaključenju pregovora. Takva odluka može se očekivati sljedećih nekoliko dana.

Povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele je tim povodom najavio konferenciju za novinare koja je počela u 12.10.

Barroso: Povijesni dan za Hrvatsku i EU

Prije nego što je Fuele započeo press konferenciju, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pismenim je priopćenjem objavio odluku o prijedlogu za zatvaranje pregovora te da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji 1. srpnja 2013.

"Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i EU. Sada je na redu Vijeće EU koje mora prihvatiti datum koji predlažemo", dodao je Barroso.

Fuele: Svaka kuća mora se pospremiti. Hrvatska je to učinila

"Što se tiče Europske komisije rad je završen, zemlje članice sada trebaju odlučiti smatraju li da su sada pregovori potpuno završeni. Pregovori su bili strukturirani i potpuni. Svako od 35 poglavlja Hrvatska je ispunila. EK je bila stalno u kontaktu s hrvatskim vlastima. Hrvatska je dobila novac, savjete i pomoć", rekao je Fuele.

"Hrvatska je usvojila zakonodavstvo EU, ali sada mora i dokazati da ga može i provoditi. Mora potvrditi da to može učiniti. Mi ćemo i dalje raditi s Hrvatskom i dalje ćemo pratiti predanost sve do dana prijema u EU. Vrlo je važan ovaj trenutak za nas i to je kraj dugog putovanja koje je započelo u listopadu 2005. godine. Tijekom tih šest godina Hrvatska se značajno promijenila, transformirala se u demokratsku državu koja funkcionira po vladavini prava. Ne mogu reći da je to bilo samo zbog pregovora, no mogu reći da su ovi pregovori pomogli i ubrzali taj postupak. Djelovali su kao katalizator. Svi građani Hrvatske moraju biti ponosni."

"Svaka kuća mora se pospremiti. Hrvatska je to učinila", dodaje.

"Hrvatska će biti slobodna zemlja u EU, hrvatski poljoprivrednici imat će pomoć kako bi se pomoglo seoskom razvoju. Novi suci bit će imenovani na osnovi svojih zasluga, borba protiv korupcije dat će sigurno okružje građanima Hrvatske. Ima još puno toga", kaže Fuele.

"Postati članicom EU nije samo ekonomska sigurnost, nego pripadanje jednoj velikoj obitelji, zajednici kojom vlada mir, stabilnost i napredak. Zemlja je izašla iz rata i sada će proslaviti 20 godina postojanja. Sretan sam što joj pružam dobrodošlicu u EU", kaže Fuele.

"Siguran sam da počinje nova faza u Hrvatskoj i da će to biti značajan znak ostatku Balkana. Hvala vam", zaključio je Fuele.

Što očekujete od zemalja članica, smatrate li da će podržati vašu odluku, zanimalo je novinare.

"Savjetovali smo se s hrvatskim vlastima, imali smo stalne i redovite kontakte sa svim čimbenicima, i na osnovu toga došli smo do zaključka da su se promjene potvrdile jer su se sustavno provodile. Ostatak naravno ovisi o zemljama članicama, no siguran sam da će biti istog mišljenja kao i mi. Što se tiče monitoringa, nadzirat ćemo primjenu određenih obaveza u Hrvatskoj sve do dana pristupa EU. Hrvatska ne predviđa nikakav sustav monitoringa nakon pristupa. Sam sustav monitoringa bit će zasnovan na izvještaju o napretku koji će biti donesen na jesen i na redovitim izvještajima i monitoringu", odgovara Fuele.

Nizozemski novinar podsjetio je da je EU bila vrlo kritična prema Hrvatskoj zbog korupcije. "Jesu li ti problemi riješeni? Zar nije EU bila malo stroža prema Hrvatskoj tijekom pregovora nego ranije prema drugim državama?"

"2006. godine zemlje članice odlučile su proširiti EU i nije se tu radilo o mijenjanju pravila igre, već samo o usmjeravanju tih pravila. U potpunosti smo iskoristili taj novi pristup u slučaju Hrvatske. Kada Komisija kaže da vjeruje da je napredak zaista pravi, to je zasnovano na metodologiji. Da, zadovoljni smo što su sva pitanja riješena iako još postoje neka otvorena pitanja što se tiče Poglavlja 23. Ali vjerujem da je hrvatski napredak održiv. Nekoliko primjera: procesuiranje ratnih zločina, sve je to provedeno u posljednjih nekoliko mjeseci, zatim borba protiv korupcije, način na koji se političke stranke financiraju se kontrolira, na kraju pravosuđe", odgovorio je Fuele.

Dodao je da nema sumnje u napredak Hrvatske.

"Bio sam ozbiljan kad sam rekao da vjerujem u odluku koja je danas donesena. Hrvatska će biti snažna članica EU, zaista smo puno radili u toj regiji i s tom zemljom. Naravno da postoji mogućnost da EK preporuči status zemlje kandidata za neku od zemalja u regiji, a jedna od njih mogla bi biti i Makedonija. Sada očekujemo rješenje pitanja imena države", odgovorio je Fuele na pitanje makedonskog novinara.

Pročitajte više