Presuda Stakiću umanjuje izglede tužbe bih protiv SCG?

ODLUKA sudskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu da bosanskog Srbina Milomira Stakića, u četvrtak osuđenoga na doživotnu robiju, oslobodi optužbe za genocid, mogla bi umanjiti i izglede tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije i Crne Gore, kazao je u petak direktor beogradskog Centra za antiratnu akciju odvjetnik Ivan Janković.

Prema Jankoviću, takva odluka sudskog vijeća pokazuje tendenciju koja bi mogla voditi ka tome da dokazi iz tužbe BiH za genocid "budu sve manje dokazivi".

"U Bosni je bilo strašnih zločina za vrijeme rata, ali u Stakićevom slučaju nije dokazana namjera koja je bitni element bića kaznenog djela genocida. Ta presuda se pridružuje rastućem broju odluka Tribunala koje idu u pravcu ukazivanja na nepostojanje genocida u Bosni i Hercegovini", kazao je odvjetnik Janković agenciji Beta, dodajući da će i ostala sudska vijeća - osobito nadležnog za žalbu na prvostupanjsku presudu generalu Radomiru Krstiću - u odlučivanju morati obratiti pažnju na presudu Stakiću, što se odnosi i na druge procese koji su u tijeku, pogotovo na proces protiv Slobodana Miloševića.

"Ako se ova tendencija nastavi, navodi iz bosanske tužbe protiv Srbije i Crne Gore bit će sve manje dokazivi, čime će biti sve manja vjerojatnost da Bosna i Hercegovina uspije u ovom sporu", kazao je odvjetnik Janković.

Pročitajte više