Preživjeli s Bourbon Rhodea ispričao kako je preživio potonuće broda

Foto: Twitter/Marine Nationale

VLASTI Martiniquea kasno sinoć su objavile kako prekidaju aktivnu potragu za pomorcima nestalima u potonuću Bourbon Rhodea.

Umjesto toga, prelazi se na aktivno motrenje. To pak znači da će brodovi koji prolaze područjem u kojemu se tragalo za pomorcima imati zadatak da posebno motre površinu mora. 

Oglasio se Bourbon Offshore

Nedavno se pak oglasio i Bourbon Offshore koji je također potvrdio informaciju o prekidu aktivne potrage te o prelasku na aktivno promatranje. 

Poručili su kako je potraga prošlog tjedna bila intenzivna i opširna i dodali kako operacija potrage nije pronašla znakove života ni splavi za spašavanje dulje od deset dana unatoč opširnoj i detaljnoj potrazi. 

Poručuju kako je Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje odlučio kako potraga neće biti prekinuta te da neće stati na određeni datum. 

“Potraga sada ulazi u novu fazu aktivnog motrenja tijekom koje će Regionalni centar mobilizirati sve brodove koji prolaze ovim područjem da sudjeluju u aktivnom motrenju”, dodaju iz Bourbona. 

Priča preživjelog s Bourbona: "Znam zašto je brod potonuo"

U međuvremenu, u javnost je dospjela priča o preživljavanju pomorca s Bourbon Rhodea, Igora Morozova.

Njegovu priču prenosi njegov sin Andrej, dok se njegov 58-godišnji otac oporavlja od teških ozljeda zadobivenih na moru, javlja Večernji list

Prenio je očevu priču koji kaže da je kapetana Dinu Miškića zadnji put vidio prije evakuacije. 

Svaki od njih je krenuo na jedan od četiri splava za spašavanje koja su bacili u more. 

Igor Morozov tvrdi i kako zna zašto je brod potonuo.

Kaže kako je primijetio da su da su gotovo svi poklopci grotla na brodu otvoreni i da kroz njih ulazi voda. Nekoliko je poklopaca još bilo zatvoreno, ali kaže kao da i nisu jer je brtvilo oko njih u potpunosti popustilo.

Kada je postalo jasno da nema spasa, naređena je evakuacija.

Igor je vidio kapetana Dinu prije nego su sišli u splav

Igor je rekao kako je osobno pregledao i pripremio sve četiri splava za spašavanje za korištenje. Tada je zadnji put vidio kapetana Dinu, javlja Večernji list.

Igor je s četvoricom kolega skočio za jednom splavi. Ali tu su počeli problemi.

Umjesto da se automatski aktivira i napuše, ona je ostala vezana za brod koji ju je vukao na dno. 

“Nimo imali nož za prerezati uže, pokušavali smo se odvojiti od broda, vukli, trzali, ali uzalud. No u jednom trenu je uže puklo, a splav se oslobodila i napuhala, ali i prevrnula”, ispričao je Igor sinu Andreju koji prenosi njegovu priču. 

Za splav su se držali kako i koliko su mogli.  

“Valovi su bili veliki kao kuća, između 10 i 15 metara”, dodaje i priča kako je vjetar raspršio more pa je teško bilo disati.

“Nismo mogli disati. Kao da smo udisali more”, dodaje.

Dvojica kolega nisu izdržala 

Dvojica Igorovih kolega nisu izdržala. Nestalo im je snage ili su ih valovi odbacili pa su se odvojili od splavi. 

Njihova tijela su kasnije pronađena. 

Drugog dana, kada se razdanilo, Igor se s ukrajinskim kolegama uspio popeti na splav i čekati dolazak teretnog broda koji ih je pokupio i prebacio do francuske fregate, javlja Večernji.

Igor je dao iskaz policiji i osiguravajućoj kompaniji Bourbona.

 

 

Pročitajte više