Priča iz doma za nemoćne: "Žena jede svoje fekalije i pita me hoću ja malo"

Foto: Provjereno

EKIPA "Provjerenog" nakon pet godina vratila se u dom za starije i nemoćne Sunčana u Slavonskom Brodu, čija je bivša vlasnica tada ispričala kako je vlasnik zgrade isključio struju domu i tako doveo u životnu opasnost one koji su bili na aparatima.

Rekla je tada kako vlasnik zgrade u kojoj se nalazio dom, Mijo Opačak, želi biznis predati svom sinu i zato nju, unatoč ugovoru, tjera van. Pet godina kasnije, vođenje doma zaista je preuzeo sin vlasnika zgrade, Filip Opačak.

Bivše zaposlenice doma za starije i nemoćne te obitelji bivših korisnika za "Provjereno'" su prepričale što se događa iza zatvorenih vrata doma. Novog vlasnika optužuju za nebrigu, nemar i šopanje tabletama. Sve svoje tvrdnje potkrepljuju fotografijama na kojima se vide rane u ustima od dehidracije, dekubitusi, modrice i kontuzije nastale od padova s kreveta.

"Žena jede vlastite fekalije, najgoreg neprijatelja ne bi dovela u taj dom"

„Ne bih svog najgoreg neprijatelja dovela u taj dom, jer nitko nije zaslužio takav način življenja“, kazala je Ines Ilišević, bivša zaposlenica doma.

„Bilo je slučajeva, znale su se raskidati pelene, žena jede svoje fekalije. Znači, jede svoje fekalije. Puna fekalija u rukama, jede i još mi dođe: Hoćeš ti malo?“, anonimno prepričava za "Provjereno'' jedna od bivših zaposlenica doma.

Govore kako je radnika premalo, posla previše i svatko radi sve, bez obzira na stručnu spremu. Kažu i da se lijekovi korisnicima daju proizvoljno, bez kontrole.

„Lijekovi se kupuju u Bosni bez recepta, a lijekovi i injekcije se daju nepropisane od strane liječnika“, govori Ines, bivša zaposlenica doma.

Kćer jedne od bivših pacijentica potvrđuje kako lijekovi njezinoj majci nisu davali redovito. Nesretna starica je jedva preživjela. 

"Čovjek je puzaći išao do vrata i pao je televizor na njega. Kad sam rekla da je pao televizor, bilo je samo: "Je l' dobro, idi provjeri, nije njemu ništa", priča druga bivša zaposlenica.

"Pitao me je l' mu mogu dići malog za 200 kuna"

Međutim, bivše zaposlenice na račun vlasnika iznijele su i optužbe za seksualno uznemiravanje.

„Počeo me dirati po koljenima, ja sam mu ruke micala jedno pet minuta i rekla sam mu da nisam takva, a on je to okrenuo na zezanciju. Odvela sam ga u sobu jer je bio pijan, a ja sam se morala dalje brinuti u korisnicima. Onda mi je rekao da sjednem i pitao me je l' mu mogu dići malog za 200 kuna“, prepričava jedna od bivših zaposlenica doma.

Ona mu je, kaže, odgovorila da će ga tužiti za mobbing.

„Onda mi je opsovao mamu i rekao da je l' znam ja tko je on i istjerao me van iz sobe“, nastavlja bivša zaposlenica i govori kako se vlasnik nakon toga ponašao kao da se ništa nije dogodilo.

Na pitanje zašto nije to prije prijavila, odgovara: "Oni su tu u Brodu neki faktori, njegov brat ima tu firmu, mama mu ima brodogradilište. Moćni su. Uvijek imaju moćne ljude iza sebe, moja riječ protiv njihove, što bi to bilo..."

Nešto slično doživjela je i Ines. „Jao, kako lijepo vrištiš, baš me zanima kako vrištiš tokom seksa“, rekao joj je vlasnik, nakon čega je odlučila dati otkaz.

Vlasnik ne želi pred kamere, inspekcija opovrgava da su bili u nadzoru

O svemu ovome novinari su pokušali pitati vlasnika doma koji je odbio stati pred kamere. Sve je pokušao relativizirati govoreći da se radi o bivšim zaposlenicima i da su "zato i bivši". 

Do formalnog vlasnika Filipa Opačka nisu uspjeli doći unatoč opetovanim pokušajima.

Prije nego što je Dom preuzeo sin vlasnika zgrade, pet ga je godina vodila Svjetlana Lukačić. U tih pet godina, navodi se u "Provjerenom"; nije utvrđena nijedna nepravilnost, a korisnici su bili zadovoljni.

U šest mjeseci otkako je sin vlasnika zgrade preuzeo biznis, već je šest zaposlenica otišlo. Tri su dale, a tri dobile otkaz.

Filip Opačak tek je poručio da ih je inspekcija dvaput obišla i da nisu pronađene nikakve nepravilnosti. U inspekciji, međutim, kažu da u tom domu uopće još nisu bili u nadzoru.

Pročitajte više