Prikazani dokumentarni filmovi "Vinkovci ratne 1991./92."

Filmska večer na kojoj su prikazani dokumentarni filmovi na temu "Vinkovci ratne 1991./92." održana je večeras, u sklopu kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske u Vukovarskosrijemskoj županiji, u dvorani vinkovačkog ogranka Matice.

Prikazani filmovi dio su privatne kolekcije predsjednika vinkovačkog ogranka Matice hrvatske i nekadašnjeg vinkovačkog gradonačelnika dr. Dražena Švagelja, a snimljeni su amaterskom VHS kamerom 1991. godine, tijekom svakodnevnih srpskih napada na Vinkovce.

"Nakon svega što smo prošli ove su slike ostale kao dokument jednog vremena koje se, nadamo se, više nikada neće ponoviti", rekao je uoči projekcije dr. Dražen Švagelj dodajući kako je kamerom posebice zabilježio razaranja vinkovačke Opće bolnice "od prvih granata koje su pale na bolnicu do njezina potpuna razaranja".

Kamerom dr. Švagelja zabilježena su i razaranja spomenika kulture u Vinkovcima, kulturnih objekata poput Narodne knjižnice i čitaonice, s čijim je razaranjem nestalo i 85.000 knjiga i originalnih rukopisa vinkovačkih zavičajnih književnika, kasnobaroknih zgrada u gradskom središtu kao i brojnih obiteljskih kuća i drugih objekata u gradu.

Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji održavaju se do 8. svibnja u Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku te u još desetak vukovarsko-srijemskih mjesta.

(Hina) xzdra ymć

Pročitajte više