Primorac: Školski kalendar za iduću godinu nije utvrđen

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac ustvrdio je danas da školski kalendar za iduću školsku godinu još nije utvrđen i da će javna rasprava o njemu potrajati do 1. travnja ove godine.

U izjavi novinarima nakon završetka okrugloga stola o tome mogu li katalozi znanja promijeniti hrvatsko školstvo, u organizaciji Savjeta za obrazovanje, znanost, kulturu, medije i sport Socijaldemokratske partije (SDP), ministar Primorac opovrgnuo je informaciju iz sinoćnjega Dnevnika Hrvatske televizije (HTV) da je donio konačnu odluku o školskom kalendaru za školsku godinu 2005./2006.

"Školski kalendar za iduću školsku godinu nije konačno utvrđen", rekao je ministar Primorac. Dodao je kako je jedna od dviju najčešćih primjedaba roditelja primjedba na školski kalendar, to jest da bi školska godina trebala početi prvog ponedjeljka u mjesecu rujnu kako se ne bi dogodilo da počne, primjerice, u srijedu ili četvrtak.

Po riječima ministra Primorca, druga najčešće spominjana primjedba roditelja jest da bi božićni i zimski blagdani trebali biti spojeni i trajati do 10. ili 11. siječnja.

"Moja izjava u Dnevniku HTV-a ide u smislu odluke da će početak iduće školske godine biti prvoga ponedjeljka u rujnu, a sve drugo je samo medijska interpretacija", zaključio je ministar Primorac.

Naime, početkom siječnja Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) otvorilo je na svojim internetskim stranicama javnu raspravu o Pravilniku o početku i završetku nastave i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola (Katalog rada) u školskoj godini 2005./2006.

Otvaranjem javne rasprave to je ministarstvo, kako se ističe, stručnoj javnosti, a u prvome redu učenicima i roditeljima željelo omogućiti da iskažu svoje mišljenje o tome kako je školski kalendar zaživio u praksi i iznesu svoje primjedbe i prijedloge.

Prošle je godine pak na preporuku većeg broja stručnjaka i nakon dvomjesečne rasprave Ministarstvo odlučilo promijeniti školski kalendar, za koji su njegovi čelnici rekli da će se usklađivati s normama Europske unije i biti otvoren za promjene dok se ne pronađe najboljege rješenje. Prijedlog su tada poduprli nastavnici, roditelji i učenici, predstavnici hrvatskih udruga ravnatelja osnovnih i srednjih škola te predstavnici socijalnih partnera.

(Hina) xip yln

Pročitajte više