Probno iskapanje u sisačkom jodnom lječilištu - nisu pronađeni posmrtni ostatci

Probnim iskapanjem na prostoru Jodnog lječilišta u Sisku nisu pronađeni nikakvi posmrtni ostatci niti tragovi koji bi ukazivali da ih je tu bilo, izjavio je predsjednik Županijskog suda Danko Kovač na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji nakon današnjeg iskapanja na prostoru lječilišta za koje su neke osobe u predistražnom postupku rekle da je mjesto pokopa ostataka osoba nestalih u Sisku na početku Domovinskog rata.

Jodno lječilište u Sisku jedno je od četiriju lokacija predviđenih za iskapanja na sisačkom području. Pojedine nevladine organizacije i dio medija proteklih su godina tvrdili da je na početku Domovinskog rata u tom lječilištu u Sisku, tadašnjem stožeru antiterorističke jedinice MUP-a "Vukova", bio "koordinacijski logor", što su predstavnici Vlade i Sisačko-moslavačke županije više puta javno demantirali.

Na današnjoj konferenciji županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak izjavio je da Odvjetništvo ima podatke o 35 žrtava srpske narodnosti koje su na području te županije ubijene tijekom 1991. i na početku Domovinskog rata, a čija su tijela pronađena i identificirana. Napomenuo je da je riječ o predistražnim postupcima, naglasivši da se trenutačno ne vodi nijedna istraga za zločin počinjen na tom području.

Današnje probno iskapanje je, po nalogu istražnog suca na zahtjev županijskog državnog odvjetništva, obavila ekipa vladina Ureda za zatočene i nestale, a nazočni su bili i predstavnici Međunarodnog kaznenog suda, OESS-a i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Danas je u tijeku još jedno probno iskapanje na području Komareva kod Siska, dok će se na ostalim dvjema lokacijama probna iskapanja obaviti u roku tri mjeseca, ovisno o stvaranju uvjeta za iskapanja, odnosno o pirotehničkom pregledu terena, napomenuo je Danko Kovač.

Predstojnik vladina Ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić izjavio je da se na području Sisačko-moslavačke županije kao nestale vodi 290 osoba različite nacionalosti, od kojih je više od 80 posto osoba hrvatske nacionalnosti. U Sisačko-moslavačkoj županiji dosad je pronađeno i ekshumirano 40 masovnih grobnica žrtava Domovinskog rata i velik broj pojedinačnih grobišta, iz kojih je ekshumirano 616 osoba, a identificirano 496 posmrtnih ostataka.

Pročitajte više