Procjena: Korona bi svjetsko gospodarstvo mogla stajati do 8800 milijardi dolara

Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa mogla bi svjetsko gospodarstvo stajati između 5800 i 8800 milijardi dolara, objavila je Azijska razvojna banka (ADB).

To je više nego dvostruko više no što je ADB procijenio u travnju i odgovara iznosu od 6,4 do 9,7 posto svjetskog BDP-a.

Objava ADB-ove procjene vremenski se poklopila s paralizom gospodarskih aktivnosti širom svijeta zbog nastojanja vlada da obuzdaju širenje covida-19, uvodeći paralelno agresivne mjere kako bi ublažile ekonomske posljedice pandemije.

"Nova analiza predstavlja široku sliku vrlo značajnih potencijalnih posljedica covida-19 u gospodarstvu. Također naglašava važnu ulogu koju političke intervencije mogu odigrati u ublažavanju gospodarske štete", rekao je za BBC glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada.

ADB navodi da se viša procjena pada vrijednosti globalnog BDP-a temelji na pretpostavci da će ograničenje kretanja i poslovanja trajati šest mjeseci, a niža na onoj da će ograničenja ostati na snazi ​​tri mjeseca.

Središnje banke širom svijeta istodobno agresivno spuštaju ključne kamatne stope i uvode opsežne poticajne mjere kako bi pomogle ublažiti ekonomske posljedice pandemije, koja je uzdrmala financijska tržišta i potaknula strah od duboke globalne recesije, podsjeća BBC.

Pročitajte više