Prodanović: Hrvatska loše stoji u sporu s MOL-om, očekuje se da Sanader prizna da je kriminalac

Screenshot: RTL

ODVJETNIK Ive Sanadera komentirao je činjenicu da je njegov branjenik u London bio svjedok na abritražnom sudu u sporu između Hrvatske i MOL-a.

Sanader je svjedočio u abritražnom postupku koji se vodi između Hrvatske i mađarske naftne kompanije MOL u slučaju INA-e. Prodanović kaže da ne daje Hrvatskoj velike šanse u ovom postupku.

Prodanović kaže kako je Sanader pozvan na inicijativu arbitražnog vijeća, odnosno svjedočio je na poziv predsjednika arbitražnog suda, kao i Jozo Petrović.

"Valjda se očekuje da on u ime domoljublja kaže da je uzeo mito, da je kriminalac. Cijela priča je počela time da je država Hrvatska podnijela tužbu arbitražnom sudu gdje je glavni dokaz bila nepravomoćna presuda gospodinu Sanaderu za primanje mita. Kako znate, ta je presuda pala. Sada se očekuje da Sanader popravi poziciju Hrvatske i kaže da je on kriv", rekao je Prodanović za RTL.

Smatra kako se Hrvatska olako upustila u ovaj postupak.

"Ako je glavni dokaz u prilog Hrvatskoj bila ova presuda, onda loše stoje."

25. listopada 2012. sudac Turudić naložio je Ježiću da odmah vrati pet milijuna kuna, on je obećao da će to učiniti u roku od 30 dana. Taj novac nikada nije završio u proračunu.

"Gdje je novac treba pitati gospodina Ježića. Mi od tada tvrdimo da ga je on potrošio, odnosno uložio u rekapitalizaciju svojih tvrtki. 12 dana nakon što je novac sjeo na račune njegovih tvrtki, on je izvršio dokapitalizaciju gotovo u identičnim iznostima. Ako je to bio novac za Ivu Sanadera, pa zašto mu ga ne da", kaže Prodanović.

Sud nije utvrdio gdje je novac


"To Sud nije ni zanimalo. Nakon što je gospodin Ježić obećao vratiti novac Hrvatskoj u roku od 30 dana, on je na to uložio žalbu i pravnim smicalicama do dana današnjeg izbjegao je sudske pozive. Već pet godina taj novac nije sjeo u proračun."

Komentirao je i činjenicu da suce Ustavnog suda bira politika.

"Vječna dilema. U ovom času, vjerujem da je to jedino rješenje jer ćemo u suprotnom imati ustavnu krizu. Načelno sam protiv jer ovim načinom pregovaranja, da ne kažem trgovine glavnih stranaka, gubi se kvaliteta. Glavna karakteristika je podobnost. Na natječaj za Ustavni sud javljaju se suci općinskih sudova", zaključio je Prodanović.

Pročitajte više