Produžen rok za ratifikaciju ustava EU

Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica EUa dogovorili su se u četvrtak navečer na summitu u Bruxellesu da se produži rok za ratifikaciju europskog Ustava, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, luksemburški premijer JeanClaude Juncker.

"Držimo da nakon francuskog i nizozemskog referenduma, rok za ratifikaciju Ustava 1. studenoga 2006. nije više održiv jer one zemlje koje ga nisu ratificirale nisu u stanju dati nam odgovor prije polovice 2007. godine", rekao je Juncker, dodajući da nije određen novi rok do kada bi se Ustav trebao ratificirati.

"Stoga nam treba više vremena", rekao je.

Juncker je inzistirao da proces ratifikacije nije zaustavljen, nego da će se uzeti "vrijeme za razmišljanje". "Svi ocjenjujemo da se proces ratifikacije mora nastaviti".

"Nijedna zemlja nije tražila da se proces ratifikaciaje ustava zaustavi", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell.

Juncker je isključio svaku mogućnost da se o tekstu Ustava ponovno pregovara. "Nema plana B, postoji plan D, što znači dijalog i demokracija".

Juncker je rekao da one zemlje koje namjeravaju ratificirati Ustav u svojim parlamentima mogu to učiniti i za vrijem "perioda razmišljanja", a one zemlje koje će to učiniti na referendumima također će samo odrediti kada će to napraviti.

(Hina) xsv ysb

Pročitajte više