Profesor Šimić: Utješno je što uslijed eksplozije nije došlo do oštećenja kontejnmenta reaktora 3



PROFESOR Zdenko Šimić sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva u kolumni objavljenoj na stranicama Hrvatskog nuklearnog društva pojasnio je što se događa s nuklearkama u Japanu i donio pregled stanja u oštećenim nuklearkama.

Šimić se osvrnuo i na jutrošnju eksploziju u zgradi reaktora 2 napisavši kako je ta eksplozija dosta jača od one koja se dogodila u prvom reaktoru u subotu jer je reaktor 2 duplo jači. "Utješno je da niti ovdje nije došlo do oštećenja kontejnmenta (metalnog kruškolikog oklopa oko reaktorske posude) i da je stanje u reaktoru pod kontrolom. Integritet kontejnmenta je moguće indirektno potvrditi iz mjerenja tlaka (tlak bi se jako smanjio). Eksplozije vodika u dva reaktora ukazuju na to da je reaktorsko gorivo barem dijelom oštećeno i moguće dijelom degradirano (istaljeno).", piše prof. dr. sc. Šimić.

"Procjene za razvoj situacije u Fukushima I nije lako dati i za nadati se je da će hlađenje ugrožena tri reaktora biti dugoročno osigurano. Tada bi ispuštanje radioaktivnosti u okoliš i dalje bilo minimalno i kontrolirano (za odražavanje tlaka u kontejnmentu oko reaktora).", smatra profesor Šimić te dodaje kako je pozitivno da se količina radioaktivnosti nije ozbiljnije povećala niti u okolici oštećenih nuklearki. "To najbolje dokazuje činjenica da nigdje izvan Japana (IAEA i drugi) nije izmjereno povećavanje radioaktivnosti u odnosu na prirodnu (radioaktivnost je lako mjeriti). Manje je povećanje radioaktivnosti nošene zrakom ipak zabilježeno na moru od strane brodova Američke ratne mornarice i treba ga dovesti u vezu s smjerom puhanja vjetra u trenutku ispuštanja mješavine pare, vodika i plinovitih radioaktivnih efluenata iz NE Fukushima Daiichi.", zaključuje profesor Šimić.

Pročitajte više