Promocija plus: Nakon prošlomjesečnog skoka zbog pozitivnog avisa podrška HDZ-u i Vladi Ive Sanadera na razini prije tog uspjeha

REZULTATI ispitivanja javnog mnijenja koje je u prvih pet dana ovog mjeseca provela agencija Promocija plus pokazuju da se podrška vladajućoj stranci HDZ-u nakon prošlomjesečnog skoka utemeljenom na pozitivnom Avisu vratila na razinu prije tog vanjskopolitičkog uspjeha Vlade Ive Sanadera.

Stranačke preferencije i nadalje ističu uvjerljivo vodstvo HDZ-a iako je u posljednjih mjesec dana pao za oko 3 posto (s 35 posto prije mjesec dana na 32 posto u ovom mjesecu). Druga je stranka i dalje SDP koju podržava 22,8 posto ispitanika (prije mjesec dana 21,3 posto). Treća je stranka HNS sa 10,3 posto (u odnosu na 8,3 posto prije mjesec dana), a slijede HSP sa 7,2 posto (u odnosu na 6,3 posto iz predhodnog mjeseca).

Preferencije ispitanika pokazuju lagani pad podrške HSS-u , za kojeg se opredijelilo 4,1 posto ispitanika u odnosu na 4,9 posto prije mjesec dana.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i dalje zadržava silazni trend te je ovaj mjesec kao i prošli imala podršku 2,4 posto anketiranih, dok je u ožujku ta podrška bila 2,7 posto, u veljači 3,8 posto, a u siječnju 4,4 posto.

I dalje su u velikom zaostatku sve liberalne stranke. Podrška DC-u i dalje je jedan posto.

Po rezultatima ispitivanja politiku Vlade u potpunosti podržava 12 posto ispitanika (prije mjesec dana 16,5 posto), dok njezin rad uglavnom podržava 44,5 posto ispitanika (47,9 posto prije mjesec dana).

Nakon što je u travnju na listi političara koje su anketirani označili kao najpozitivnije u zemlji po prvi put "zasjeo" hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sander i pretekao hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u svibnju se Mesić vratio na prvo mjesto sa 27,7 posto, dok je Sanader dobio 26,4 posto (prošli mjesec Sanader je dobio 33 posto, a Mesić 26,9 posto).

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika iz čitave Hrvatske.

Pročitajte više