Prošla su tri mjeseca od sudačkog derneka kod Keruma. Vrhovni sud odlučuje o kazni

Screenshot: YouTube

ČETVRTAK 13. svibnja veliki je dan za hrvatsko pravosuđe - Etičko vijeće Vrhovnoga suda odlučit će je li splitska sudačka krema prekršila Kodeks sudačke etike kada se krajem siječnja raspojasala u konobi Pršut u vlasništvu Željka Keruma. Događaj je bio problematičan po mnogo osnova: Kerum je političar i gradonačelnički kandidat, a suci često sjede po biračkim povjerenstvima i trebali bi barem formalno biti neovisni te izbjegavati cupkanja uz razdragane kandidate dok urlaju "čuvaj me se mala jer ja sam stari morski vuk". Zatim, Kerum i njemu bliske osobe su poslovno i privatno često upućene na sudove; i, konačno, okupljanjem su kršene i epidemiološke mjere po kojima nije bio dopušten rad ugostiteljskih objekata. Desetak dana nakon tuluma objavili smo imena okupljenih.

Blage prekršajne kazne

Policija je reagirala relativno brzo nakon Indexovog teksta i identificirala 11 osoba, koje su prekršajno kažnjene, uglavnom vrlo blago. Suci su dobili pisano upozorenje - počinili su prekršaj "osobito lake naravi". Prije nisu bili kršili propise i priznali su počinjeno. Sa sudačkim propisima i pravilima situacija je nešto delikatnija jer od članove te profesije očekuje se stanovita distanciranost prema ovakvom tipu okupljanja. A to su, kako smo naučili, uglavnom iznevjerena očekivanja.

Da podsjetimo, u Pršutu je bilo jako izaslanstvo splitskog Županijskog suda predvođeno predsjednikom Brunom Kleinom, u pratnji sudaca Mihe Mratovića i Dinka Mešina, ujedno i sudskog glasnogovornika, zatim je tu bio Tomislav Zlodre s Općinskog suda - on nas je uvjeravao da nije bio - te Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda u Splitu.

Pazite sad malo na datume - društvo se kod Keruma okupilo 23. siječnja. Pozvao ih je Ivica Mornar, bivši Hajdukov prvotimac koji sa sucima igra mali nogomet. Index je imena sudaca objavio 4. veljače.

Otkrivamo imena sudaca koji su nedavno bili na derneku kod Keruma

Jedan kršio Kodeks, ostali nisu

Na temelju pritužbe Đure Sesse, predsjednika Vrhovnoga suda, a nakon naše objave, sudačko je vijeće Visokog upravnoga suda na sjednici održanoj 2. ožujka utvrdilo da se Čović ogriješio o Kodeks sudačke etike jer se ekipa na druženju, "prema medijskim izvještajima i objavljenim snimkama", nije pridržavala epidemioloških mjera. To, zapravo, ne znači puno i više je nekovrsno upozorenje nego kazna. No sudačko vijeće splitskog Županijskog suda, nadležno ostalim "pršutarima", pod predsjedanjem suca Ivana Tironija 11. je ožujka zaključilo da oni nisu kršili Kodeks sudačke etike.

Na to je, pak, Sessa uložio prigovor, dok se Čović žalio na odluku u svome slučaju pa će se oba predmeta naći pred Etičkim vijećem Vrhovnoga suda koji čine Igor Periša, sudac Vrhovnoga suda i predsjednik vijeća, te članovi, inače suci Vrhovnih sudova, Tajana Polić iz Rijeke, Vlasta Šimenić Kovač iz Osijeka, Vlatka Fresl Tomašević iz Zagreba te već spomenuti Tironi iz Splita. 

"Na sjednici će se donijeti odluka o obje odluke", napisali su vrhovni suci. Odnosno, ujednačit će se odluke dvaju sudačkih vijeća jer zbilja nema smisla samo Čovića nazvati kršiteljem Kodeksa. Ili su svi, ili nije nitko. A sve to tek sada, tri i pol mjeseca kasnije, premda je događaj zapravo banalan, a takvo sudačko ponašanje na prvi, drugi i stoti pogled nepoželjno u nekom fiktivnom, normalnom društvu.

 

Pročitajte više