Prosvjedi pred britanskim veleposlanstvom u Teheranu protiv "američkih zločina u Iraku"

VIŠE stotina islamističkih studenata žestoko je u nedjelju prosvjedovalo pred britanskim veleposlanstvom u Teheranu protiv američkih i britanskih "zločina" u Iraku, izvijestio je novinar AFP-a.

Prosvjednici, koji su se okupili pred veleposlanstvom na poziv studenata pripadnika dragovoljnih islamističkih postrojba bassidji, palili su američke, britanske i izraelske zastave.

"Smrt Americi, smrt Velikoj Britaniji i smrt Izraelu", uzvikivali su prosvjednici.

"Prosvjedovat ćemo svaki dan, sve dok svi zatvorenici iz Abu Ghraiba ne budu oslobođeni", moglo se čitati na transparentu.

Sudionici prosvjeda osudili su "agresiju na Najaf i Kerbalu", dva iračka sveta grada, a osudu američke ofenzive izreako je u nedjelju i vrhovni vjerski vođa Irana ajatolah Ali Khamenei.

"Muslimani neće moći podnositi bezobzirne napade američkih vojnika na sveta mjesta i ti su zločini za osudu u očima islamskog svijeta, u očima šijita i iranskog naroda", rekao je Khamenei a prenijela studentska agencija Isna.

Londonski je Foreign Office umanjio važnost prosvjeda. Službeni predstavnik ministarstva izjavio je za AFP da je "organiziran skup sa stotinjak ljudi", najviše dvjesto ljudi pred veleposlanstvom i da su "ondje ostali gotovo čitav dan".

"Zahvaljujemo iranskoj policiji koja je zadržala prosvjednike na drugoj strani ulice", preko puta veleposlanstva, dodao je službeni predstavnik britanskog ministarstva.

Pročitajte više