Prosvjedi za Praznik rada: Požari socijalnog nezadovoljstva širom Zagreba

"ZAGREB će gorjeti u petak pred požarima socijalnog nezadovoljstva građana Hrvatske", zaključak je koji se nameće prema posljednjim informacijama o broju prosvjeda i protestnih marševa u gradu Zagrebu. Naime, za 1. svibnja potvrđena su za sada najmanje dva prosjeda i prosvjedni marš, no sasvim sigurno to neće biti i konačna brojka izraza socijalnog nezadovoljstva u glavnom gradu Hrvatske.

Sindikati marširaju ujutro, građani prosvjeduju popodne, studenti drže blokade

U organizaciji tri sindikalne središnjice održat će se prosvjed pod nazivom „HOĆEMO RADITI I OD RADA ŽIVJETI“, a početak okupljanja sudionika je na Trgu bana Josipa Jelačića od 9 sati, a prosvjedna povorka prema Parku Maksimir trebala bi krenuti u 10 sati. U 17 sati najavljen je prosvjed građanske inicijative "Stegnite vi svoj remen bando lopovska!", na Trgu bana Josipa Jelačića gdje bi građani trebali zatražiti neopozivu ostavku Vlade Republike Hrvatske.

Prema izjavama za Index Krešimira Severa, prvog čovjeka Nezavisnih sindikata, kao i jednog od čelnih ljudi inicijative "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska" Josipa Dell'olia, sasvim je izgledno kako bi se jutarnji i popodnevni prosvjed mogao stopiti u jedan.

No, zanimljivo je kako je Index još jučer imao informaciju da sindikalni prosvjed i štrajk organiziraju samo iz Nezavisnih sindikata Hrvatske, no tu je informaciju opovrgnuo sam Sever, nakon što smo objavili članak naglašavajući kako je sindikat kojega on zastupa samo jedan od organizatora.

Kako su rekli Sever i Dell'olio ove dvije skupine prosvjednika daju podršku jedni drugima. Olakotna okolnost za vladajuće mogla bi biti u činjenici kako će studenti u nedjelju biti zauzeti blokadom Fakulteta, a prema informacijama kojima raspolaže Index ne bi se trebali u velikom broju odazvati prosvjedima, no ništa nije isključeno.

Sever: Ovo je tek uvod u prosvjede za petnaestak dana

"S obzirom na vrijeme u kojem živimo, na krizu i na sve ono što se događa u Hrvatskoj sasvim je logično da idemo na izraze nezadovoljstva i to na Međunarodni praznik rada", objasnio je Sever za Index dodajući kako se u povorku sindikata mogu pridružiti svi građani nezadovoljni trenutnim statusom. Isto tako Sever naglašava kako su "prvosvibanjski" prosvjedi tek uvod u one glavne prosvjede sindikata javnih službi koji će se održati za petnaestak dana, no na dan kada se "slavi rad i obilježava dostojanstvo radnika", moralo se dati do znanja kako građani nisu zadovoljni postojećim stanjem.

"Tražimo pravo na posao i pravične plaće, a upravo su to dva segmenta gdje vladajući padaju", kazao je Sever ističući kao na prosvjedima neće biti nazočan kao govornik ni jedan političar upravo zbog toga kako bi se izbjegla "politizacija" prosvjeda. Naime, sindikati namjerno žele izbjeći bilo kakvo povezivanje s lokalnim izborima te eventualne optužbe za svrstavanje uz neku političku opciju.

Nakon Maksimira svi na Trg

"Mi također podržavamo građane koji će u 17 sati na središnjem zagrebačkom trgu izraziti svoje nezadovoljstvo. Mnogi naći članovi bit će ondje", rekao je Sever za Index naglašavajući kako je dobro za demokraciju u Hrvatskoj da se pojavljuju nevladine organizacije i grupe građana koje su spremne ustati na nepravilnosti u društvu. Također, Sever je potvrdio za Index kako je u kontaktu s grupom "Stegnite vi svoj remen bando lopovska!".

Dobru suradnju sa sindikatima potvrdio je i Dell'olio koji je upoznat s planom prosvjed u jutarnjim satima, a kako je sam rekao mnogi od njih naći se u prosvjednim redovima prema Maksimiru.

Traži se ostavka Vlade

"Prošlo je 145 dana od ignoriranja 22 zahtjeva upućenih Vladi Republike Hrvatske. 145 dana od sedam prosvjeda 5. prosinca, 2008. godine do dana 28. travnja, 2009. godine u 23 sata isteka roka ultimatuma Vladi kojim se tražilo pozitivno očitovanje po svim točkama skraćenog broja od 13 preciziranih zahtjeva" ,rekao je Dell'olio o razlozima prosvjeda u popodnevnim satima gdje će tražiti smjena Vlade RH.

U preformuliranim zahtjevima građana nalaze se i zahtjevi za smanjivanje stope PDV-a 11 posto na sve prehrambene proizvode, oslobođenje od participacije za lijekove i liječenje, izglasavanje Zakona o ne zastarijevanju kaznenih djela u privatizaciji i pretvorbi, osnivanje fonda za povrat opljačkane imovine, objava registra branitelja, ukidanje prava na mirovinu saborskoga zastupnika nakon samo 4 godine radnog staža, ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovu trgu, odustajanje od Pelješkog mosta i svih megalomanskih projekata, povećanje iznosa mirovina najmanje 5 posto, poništenje Zakona o golfu i hitna zaštita prava građana na privatno vlasništvo, ukidanje naplaćivanja visokoškolskog obrazovanja, ukidanja prava glasa dijaspori i lažnim biračima na nepostojećim adresama i uvođenje logične prakse isplaćivanja poticaja seljacima prije sjetve, ne godinu kasnije.

Dell'olio: Ujedinimo se

"Hrvatska može bolje. Tražimo bolju Hrvatsku u kojoj zaposleni u školstvu više neće biti potplaćeni i u ponižavajućem položaju. Vrijeme je ujedinjene zajedničke borbe je pred nama. Vlada nema egzistencijalnih, ni materijalnih problema, osigurana je i budućnost njihovih potomaka. Dolje, ispod tog svijeta povlaštenih odvija se igra na rubu ponora, život prosječnog hrvatskog čovjeka, prosvjetara, studenta, ratara, umirovljenika, branitelja postao je preživljavanje i tako je od osamostaljenja Hrvatske", stoji u proglasu grupe građana u kojem se poziva na zajedništvo svih Hrvata jer je vlast postao socijalno neosjetljiva.

"Očekujemo dobar odaziv, jer mnogi su postali svjesni bezizglednosti situacije. Pridružit će nam se mnogi iz Maksimira i Jaruna koji će doći na Trg", kazao je Dell'olio dodajući kako su mnogi iz grupe građana studenti Filozofskog fakulteta odakle je krenuo bunt nezadovoljstva budućih akademskih građana Hrvatske.

Studenti imaju svoju borbu

"Podupiremo studente i njihove zahtjeve. Važno je da ustraju u blokadi koja bi trebala dovesti do ispunjenja njihovih zahtjeva. Žao nam je što mnogi od njih neće biti s nama na Trgu, ali blokada i njihova borba sada je važnija", rekao je Dell'olio o podršci studenata.

I. Ćimić
Foto: Arhiva

Pročitajte više