Prvi teži slučaj svinjske gripe u Srbiji, pacijentica se bori za život

PRVI registrirani teži slučaj svinjske gripe pojavio se u Srbiji. Zaražena 46-godišnjakinja smještena je u karantenu u kliničkom centru u Kragujevcu. Pacijentica B.Đ. ima tešku upalu pluća s komplikacijama, priključena je na aparate koji joj omogućavaju lakše disanje, a liječnici kažu da se nalazi u životnoj opasnosti.

Načelnik Infektivne klinike potvrdio je kako je žena zaražena virusom nove gripe i da se nalazi u kritičnom stanju. Vjeruju kako je pacijenticu zarazio njezin sin koji je profesionalni vozač na međunarodnim linijama koji je također imao simptome nove gripe, prenosi Press.

Kada je zaprimljena u klinički centar, žena je jedva disala i imala je visoku temperaturu. "Na sreću, nema teških kroničnih bolesti. Preuzeli smo sve mjere liječenja koje zahtijevaju ovakva stanja. Mi smo tijekom godine zaprimili šest pacijenata koji su bili zaraženi novim virusom gripe. U svim slučajevima se radilo o mladim ljudima i lakšem obliku bolesti", rekli su iz bolnice.

Epidemiolog dr. Branislav Tiodorović izjavio je da je ovo prvi teži slučaj nove gripe u Srbiji. U Srbiji je do sada virus nove gripe potvrđen kod 133 pacijenta.

Pročitajte više