Prvih 29.000 pakiranja Tamiflua stiglo u Hrvatsku

U HRVATSKU je danas stiglo 29.000 pakiranja Tamiflua, lijeka protiv gripe koji se smatra učinkovitim i protiv H5N1 virusa ptičje gripe, izvijestio je generalni direktor hrvatskog predstavništva švicarske farmaceutske tvrtke Roche Milan Gošev.

Pošiljka je namijenjena slobodnoj prodaji po ljekarnama, gdje bi se Tamiflu trebao naći nakon što prođe obvezna testiranja u Agenciji za lijekove, rekao je Gošev novinarima.

Gošev očekuje da će se testiranje obaviti kroz nekoliko dana, iako je Agencija svoj nalaz o lijeku po zakonu obvezna izdati u roku 60 dana.

Cijena kutije Tamiflua, u kojoj je 10 tableta, mogla bi se kretati između 270 i 330 kuna, ovisno o maržama koje će zaračunati veledrogerije i ljekarnička mreža, rekao je Gošev dodavši da je Roche cijenu lijeka snizio za 4,5 posto.

Tamiflu je antivirusni lijek koji blokira razmnožavanje virusa i namijenjen je osobama starijima od 12 godine života, no u pripremi je i izrada suspenzije lijeka za djecu od prve do 12. godine. Gošev kaže da Ministarstvo zdravstva namjerava kupiti 100.000 doza lijeka za najmlađe.
Kad je riječ o 400.000 pakiranja Tamiflua koje je nakon pojave ptičje gripe naručilo Ministarstvo zdravstva te o narudžbi od 40.000 pakiranja za Grad Zagreb, Gošev najavljuje da će te količine lijeka stići u Hrvatsku tek u drugoj polovici godine, po cijeni od oko 110 kuna po kutiji.

U slučaju da do pandemije ptičje gripe dođe ranije, ministar zdravstva Neven Ljubičić izjavio je Hini da Hrvatska ima dovoljne količine lijekova za tzv. prvi nalet bolesti, koji bi zahvatio oko 1.000 oboljelih.

S naručenih 400.000 doza Tamiflua Hrvatska će imati potrebnih 450.000 pakiranja, tako da će lijekom biti pokriveno 10 posto stanovništva. No, nadamo se da te količine neće biti potrebne i da do pandemije neće doći, rekao je Ljubičić.

Pročitajte više