"Pukanić nije stradao u terorističkom napadu već u obračunu krim miljea"

"UBOJSTVO Ive Pukanića nije teroristički napad, već je riječ o obračunu krim miljea", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Kalinić je rekao kako će istraga pokazati jesu li ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak povezana sa generalom Vladimirom Zagorcem, ali kako je činjenica da su se ta "ciljana ubojstva" dogodila nakon Zagorčeva izručenja Hrvatskoj. I on se složio s izjavom koju se često moglo čuti posljednjih dana: "Niko Franić je bio kolateralna žrtva".

Prema Kalinićevim riječima, ovo što se događa trenutno u Hrvatskoj "kuha se od početka Domovinskog rata". "Ovo se spremalo, kuhalo i guralo pod tepih 20 godina", naveo je Kalinić.

"Kad organizirani kriminal odluči reagirati na takav način znači da se osjeća ugroženo, a kad koristi ciljana ubojstva želi pokazati da državni aparat nije sposoban zaštiti građane i želi se prikazati kao paralelna vlast", rekao je Kalinić, dodajući kako je ovo što se trenutno događa "djelo onih kojima čir puca na najtanjim dijelovima".

"Ni Zagreb ni Hrvatska nisu Beirut"

I Kalinić se osvrnuo na izjavu premijera Ive Sanadera koji je na dan kad je Pukanić likvidiran rekao: "Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Beirut". Kalinić je rekao kao, prema njegovom mišljenju, "ni Zagreb ni Hrvatska nisu Beirut", ali kako ni sam, kao građanin, nije zadovoljan stanjem sigurnosti u glavnom gradu, jer je "postalo upitno gdje parkirati automobil, kako se ne bi našli u krivo vrijeme, na krivom mjestu".

Kalinić je javnost izvijestio i o tome što Grad Zagreb planira poduzeti po pitanju porasta razine sigurnosti u metropoli. Tako je najavio i kako će osim policije, pojačanja dobiti i vatrogasne snage. Naveo je i kako je za poboljšanje stanja izuzetno bitna jaka politička volja.

I.M.
Foto: Index

Pročitajte više