Pukotine u Zemljinom magnetskom polju propuštaju Sunčev vjetar

U ZEMLJINU magnetskom polju mogu nastati goleme pukotine koje mogu ostati otvorene nekoliko sati, a to Sunčevu vjetru omogućuje prodiranje u Zemljinu atmosferu, priopćili su znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju.

Istraživači su utvrdili da pukotine u magnetosferi nisu pojave koje "traju samo nekoliko minuta, kao što se dosad mislilo, nego mogu biti otvorene i nekoliko sati", kazao je fizičar Herald Frey s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju.

"Magnetsko polje koje nas štiti od Sunčeva vjetra nipošto nije savršeno", dodao je istaknuvši da istraživanje provedeno pomoću NASA-ina satelita Image "zaključuje staru raspru o nastanku tih pukotina".

To će otkriće omogućiti znanstvenicima da spriječe posljedice Sunčeve erupcije na Zemlji, poput iznimno jakih erupcija koje su bile uzrokom nekolikih snažnih magnetskih oluja koje su od listopada pogodile Zemlju.

Rezultati istraživanja koji se temelje i na podacima koje je prikupio satelit Cluster Europske svemirske agencije (ESA) objavljeni su u britanskom časopisu Nature.

Ista je ekipa u svibnju ove godine došla do prvih spoznaja o nastanku protonskih aurora koje izgledaju poput svijetlih točaka koje osvjetljavaju Zemljinu atmosferu.

Tada su zaključilli da aurore nastaju kada u Zemljinu magnetskom polju nastaju "pukotine" koje propuštaju Sunčeve čestice koje se sudaraju s molekulama u atmosferi.

Dana 18. ožujka 2002., visokoenergetski mlaz Sunčevih protona sudario se sa Zemljinom atmosferom, pri čemu je nastala svijetla točka koju je zapazio satelit NASA-e. U istom je trenutku Cluster, sasvim slučajno, prolazio iznad Imagea i prošao kroz područje iz kojeg je dolazila protonska struja.

Satelit Image prvi je u cijelosti snimio protonske aurore. ESA-in Cluster nosi na sebi četiri satelita koji su u ljeto 2000. bili lansirani pomoću dviju ruskih raketa.

Pročitajte više