Pula: Savjet za turizam nadzirat će provedbu master plana

Članovi Savjeta za turizam Istarske županije na današnjoj su prvoj, utemeljiteljskoj sjednici u Puli odlučili kako će im glavna zadaća biti primjena i nadzor provedbe Master plana razvoja turizma u Istri zbog čega će se Savjet, kako se čulo, sastajati najmanje dva puta na godinu.

Po riječima istarskog župana Ivana Jakovčića provedbu Master plana pratit će Istarska razvojna turistička agencija.

"Nema sumnje da će taj projekt ubrzati gospodarski rast i poboljšati kvalitetu života Istrana", istaknuo je Jakovčić, najavivši kako će ove godine biti potpisan i ugovor s talijanskom pokrajinom Toscanom o izradbi istarskog master plana seoskog razvoja.

U raspravi, u kojoj su sudjelovali i istarski gradonačelnici i direktori najvećih turističkih tvrtaka te predstavnici županijskih turističkih tijela koji tvore Savjet, istaknuto je da treba izraditi svojevrsnu turističku popratnu bilancu koja bi pokazala potpun uvid u višestruke gospodarske učinke turizma u Istri.

Govoreći o djelovanju Savjeta, direktor Turističke zajednice Istarske županije Branko Curić istaknuo je kako bi se njegov utjecaj trebao osjetiti i izvan Istre jer Istarska županija ostvaruje 40 posto ukupnoga hrvatskog turističkog prometa. Upravo stoga, smatra Curić, Savjet bi trebao utjecati i na donošenje ključnih zakona u turizmu.

"Gospodarski razvoj Istre bez turizma bio bi velik apsurd, kao i to da se istarsko gospodarstvo razvija i temelji isključivo na turizam", ocijenio je predsjednik Županijske gospodarske komore Šime Vidulin. Član Županijskog poglavarstva za turizam Veljko Ostojić istaknuo je kako će u provedbi Master plana biti važan i projekt izobrazbe i poduke ljudi u području turizma.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više