Pulski SDP zatražio ostavku Uprave Društva za gospodarenje otpadom Kaštijun

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

ŠEFICA pulskoga SDP-a i saborska zastupnica Sanja Radolović zatražila je u utorak na konferenciji za novinare ostavku Uprave Društva za gospodarenje otpadom Kaštijun te ostavku savjetnika Društva i predsjednika Nadzornog odbora Valerija Drndića, a javnu ispriku od bivšega gradonačelnika Borisa Miletića.

Ostavke i javnu ispriku zatražila je zbog pokušaja zataškavanja eksplozije i požara boksa 2 te zbog katastrofalnih rezultate u gospodarenju otpadom radi čega se, kako je istaknula, plaćaju milijunski penali.

 

Vijećnik u Županijskoj skupštini Danijel Ferić podsjetio je kako je 28. svibnja u 15:20, dok je protupožarno navalno vozilo JVP Pula izlazilo na intervenciju, došlo do samozapaljenja materijala u boksu za sušenje broj 2 pa se dim proširio na cijeli objekt.

Tada su, naveo je, oštećeni elementi i poklopac boksa te ventilator za upuhavanje zraka koji se nalazi s vanjske strane boksa tj. bazena za sušenje smljevenog otpadnog materijala. Nakon uklanjanja poklopca sa spomenutog boksa radnici ŽCGO Kaštijun uz pomoću ''gajfera'' prazne boks od materijala, kako bi došli do opožarenog područja koje se uspješno gasi te se nakon 7 sati vatrogasci vraćaju u postaju, napomenuo je.

Svi su sve znali, a nitko ništa nije znao, mogao bi se sažeti ovaj skandaloznih pokušaj zataškavanja eksplozije i požara na ŽCGO Kaštijun, rekao je Ferić i dodao kako su se tadašnji gradonačelnik Boris Miletić, zatim ''wannabe'' gradonačelnica Elena Puh Belci, predsjednik nadzornog odbora Valerio Drandić i direktorica Kaštijuna Vesna Dukić odlučili za omertu – zakon šutnje.

Kako se to događalo dva dana prije drugoga kruga lokalnih izbora, kad se odlučivalo o izborima za gradonačelnika Pule i župana Istarske županije trebalo je sve negativne stvari sakriti pod tepih, istaknuli su pulski SDP-ovci Sanja Radolović i Danijel Ferić.

Javio se i župan

O Kaštijunu se oglasio i istarski župan, IDS-ov Boris Miletić.

"Nastavno na zapaljenje otpada u jednom od bokseva u dijelu postrojenja za biološku obradu otpada na ŽCGO Kaštijun, 28. svibnja 2021. godine, dostavljamo sljedeće očitovanje: 

O požaru su bile obaviještene sve nadležne službe sukladno protokolima kod takvih situacija, odnosno vatrogasci, policija, proizvođači opreme, vlasnici i sve nadležne institucije, te nije bilo nikakvog zataškavanja. Kako je izjavila i članica Uprave tvrtke Kaštijun d.o.o. Vesna Dukić, promptno se reagiralo i ono što je najvažnije, nitko nije ozlijeđen, a prioritet je bio spašavanje imovine. Nastala šteta bit će pokrivena iz police osiguranja, a sanaciji oštećenog boksa pristupit će se odmah po završetku sezone.  

Požar nije bio uzrokovan greškom ili kvarom postrojenja, već je najvjerojatnije nastao kao posljedica zapaljenja neprimjerenih materijala u samome otpadu (sprejevi, baklje, razne ambalaže i sl)", stoji u priopćenju iz županovog kabineta.

Pročitajte više