Pupovac: Vlada mora nastaviti funkcionirati bez tereta koji je nastao

Foto: Hina/Index

INDEX je u srijedu objavio mail prepisku Martine Dalić u takozvanoj Grupi Borg. Iako je afera otkrivena, premijer je stao na njezinu stranu. Barem se tako činilo do danas kada je prvi put rekao kako će mailove detaljno pročitati te kako će tražiti odgovornost ako je ima.


U isto vrijeme, čini se kako danas ministrici Dalić više stranu nije držao ni potpredsjednik sabora Gordan Jandroković koji je rekao kako mu se ne sviđa sadržaj tih mailova i kako takva konverzacija nije nešto u što bi se on upuštao.

Na kraju dana, čini se kako se oko ostanka Martine Dalić u vladi predomislio i koalicijski partner Milorad Pupovac. 

Milorad Pupovac gostovao je na HRT-u gdje je komentirao Aferu Hotmail. Uz njega, gost je bio i Radimir Čačić. U emisiji su najprije puštene današnje izjave Plenkovića i Jandrokovića, koje je potom Pupovac komentirao.

Pupovac je nekoliko puta naglasio kako ništa ne smije dovoditi u pitanje rad vlade te kako treba otkloniti teret koji je nastao za vladu.

Transkript intervjua prenosimo u cijelosti.

"Ove greške bacaju sjenu na ono dobro u politici vlade"

"Sasvim sigurno da su riječi premijera i predsjednika sabora drugačije intonirane, jer imamo sve vise činjenica i saznanja koja pokazuju da u izvanrednim okolnostima su napravljene pogreške koje se nisu smjele napraviti i koje se nisu smjele dogoditi. Greške su u toj brzini moguće i mora se voditi računa o zakonu, a nisam siguran da o nekim stvarima u ovim mailovima postoji ikakav zakonski okvir.


Što bi prema Vašem mišljenju bilo ispravno?

Pa ono što bi u ovom trenutku bilo ispravno jesu dvije stvari. Prvo mi moramo zaštititi cijeli proces, najprije nagodba, a onda stavljanje Agrokora na novu poslovnu politiku i u tom procesu se moramo zaštititi od vanjskih potencijalnih udara, nezadovoljnih grupacija i ono što je najurgentnije da tu unutrašnju nestabilnost stvorenu mailovima odnosno načinom rada Grupe Borg moramo rješavati.

Je li upitna pozicija potpredsjednice?

Preuzela je teret na sebe svjesno, vodila je posao što je najbolje znala i umjela, a očito su u nekom trenutku napravljene pogreške koje će se vrednovati prije ili najkasnije u utorak.  To ovisi o premijeru.

Jesu li to bile namjerne greške?

Namjerne greške ili ne, svejedno, jer bacaju tešku sjenu na ono dobro u politici vlade i što predstavlja opterećenje za koaliciju. Neka netko drugi utvrđuje je li namjerno ili ne, vlada i koalicija moraju nastaviti funkcionirati bez toga tereta.

Bez Dalić?

O tome zadnje odlučuje predsjednik vlade, a neka tu odluku on donese.

Slučaj trenutno istražuju SOA i DORH, je li časno povući se?


Nije moje da komentiram DORH ni policiju, ono što je naše jest da procjenjujemo ukupnu odgovornost i štetu koju tko stvara u javnosti, prije svega političku odgovornost, a ona je nešto što svatko od nas mora imati kao ugrađene mehanizme mjerenja, kada i u kojem momentu nakon ovoga treba kazati da nije moguće dalje.

Što očekujete od premijera?


Mi očekujemo još jedan razgovor u kojemu ćemo sagledati sve što nismo stigli u petak i da ćemo jako otvoreno reći sve što treba da se kaže i da će nakon toga premijer donijeti odluku. Ono što mi svakako mislimo je da nije u interesu zemlje da se dovodi u pitanje stabilnost vlade ili vlada. Imamo interes da je ono što predstavlja problem u vladi i javnoj percepciji vlade da se to riješi.

Mi očekujemo da će taj razgovor biti vrlo ozbiljan i da će se nakon toga donijeti ozbiljna odluka", rekao je Pupovac na HRT-u.

Čačić: Najvažnija je stabilnost vlade

Osim njega, u emisiji je gostovao i Radimir Čačić koji je također komentirao Aferu Hotmail. On je, između ostalog, rekao kako je najvažnije da se zadrži stabilnost vlade jer zemlji nisu potrebni još jedni izbori.

Dodao je i kako bi se i na sljedećim izborima morala oformiti koalicijska vlada, jer bi, kako predviđa, izlaznost bila niska uslijed nepovjerenja u institucije koje bi bilo izazvano kod građana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz mailove Martine Dalić oko Agrokora instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više