Pušenje u trudnoći smanjuje IQ, tvrde danski znanstvenici

TRUDNICE koje puše, kako se čini, rađaju djecu koja u odrasloj dobi ostvaruju slabije rezultate na testovima inteligencije, pokazala je najnovija danska studija.

Danski su istraživači proučili kvocijent inteligencije 3044 muškarca rođena između 1959. i 1961. i provjerili jesu li im majke pušile u trudnoći. Rezultati tog istraživanja pokazali su da su muškarci čije su majke u trudnoći pušile ostvarili lošije rezultate na testovima inteligencije od muškaraca koje su rodile nepušačice, tvrde znanstvenici.

Istraživači pretpostavljaju da supstance iz dima utječu na razvoj središnjeg živčanog sustava pa tako i na inteligenciju fetusa.

"Već se godinama zna da je pušenje u trudnoći štetno i da trudnice koje puše rađaju manju djecu. No zastrašujuće je da se utjecaj može mjeriti u inteligenciji odrasloga muškarca", rekla je glavna liječnica iz danske udruge za borbu protiv raka Inge Haunstrup Clemmensen.

U Danskoj puši svaka peta trudnica.

Studiju su proveli znanstvenici s Instituta za javno zdravstvo kopenhagenskog sveučilišta, a objavljena je u časopisu za pedijatrijsku i perinatalnu epidemiologiju.

Pročitajte više