Pusić: Hrvatska kasni s ustrojem pregovaračkih timova za EU

PREDSJEDNICA HNS-a Vesna Pusić govoreći danas o skoroj odluci Europskog vijeća o početku pregovora Hrvatske s Europskom unijom upozorila je da Vlada zabrinjavajuće kasni s ustrojavanjem pregovaračkih timova za pregovore s EU.

Pusić drži da, osim slučaja Gotovina, Hrvatskoj glavni problem predstavlja i instrumentalna, organizacijska i logistička (ne)spremnost za pregovore, budući Hrvatska nema imenovane pregovaračke timove za ukupno 29 poglavlja koje je potrebno ispregovarati s EU.

Želimo pokrenuti taj proces i stoga apeliramo na ustrojavanje pregovaračkih timova u najkraćem mogućem roku, jer se ne smije dogoditi da Hrvatska dobije datum početka pregovora, a da nema pregovaračke timove, istaknula je Pusić na konferenciji za novinare.

Potrebni su stručni ljudi za pojedina područja s izvrsnim poznavanjem engleskog jezika i koji znaju pregovarati, jer će postignuti sporazumi vrijediti na dulji vremenski rok, rekla je Pusić. Dodala je da u HNS-u smatraju da je to od temeljnog nacionalnog interesa i da oko toga ne bi smjelo biti prepucavanja vlasti i oporbe.

Pusić je također rekla da je u HNS-ovo ime predložila potencijalne kandidate za voditelje pregovaračkih timova za pojedina područja, a koji su dali načelan pristanak u tom smislu.

Među njima su Jakša Barbić za pravo trgovačkih društava, Miro Kučić za ribarstvo, Miroslav Radman za znanost i istraživanje, Goran Radman za telekomunikacije i informacijsku tehnologiju, Andrea Zlatar i Rajko Grlić za kulturu i audiovizualnu politiku, Ivan Šimonović za regionalnu politiku i koordiniranje strukturnih instrumenata i drugi.

Pusić je također predložila održavanje sastanka s veleposlanicima susjednih zemlja članica EU, razradu strategije korištenja predpristupnih fondova EU i koordinaciju sa zemljama EU.

Pročitajte više