PUTIN U JALTI PROMIČE ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE S MINSKOM, KIJEVOM I ASTANOM

Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je u nedjelju u Jalti (na jugu Ukrajine) niz bilateralnih susreta s kazahskim, bjeloruskim i ukrajinskim kolegom o uspostavi "zajedničkog gospodarskog prostora" između četiriju bivših sovjetskih republika.

Susret četvorice na vrhu koji će se održati u ponedjeljak, nakon bilateralnih susreta, treba omogućiti "napredak u stvaranju zajedničkog gospodarskog prostora", istaknuo je Putin na sastanku s kazahskim predsjednikom Nursultanom Nazarbajevom.

Četiri bivše sovjetske republike koje čine najveći dio gospodarskog potencijala ZND-a (bivšeg SSSR-a, bez triju baltičkih država) potpisale su u Jalti u rujnu prošle godine sporazum o osnivanju zajedničkog tržišta. Taj sporazum koji su prošlog mjeseca potvrdili parlamenti četiriju zemalja nema puno izgleda za provedbu u sljedećem razdoblju, tvrdi neimenovani visoki ruski dužnosnik, kako navodi agencija Itar-Tass.

SAD i Europska unija upozorili su Ukrajinu da bi ovaj projekt kojim se predviđa carinska unija mogao usporiti, pa i zaustaviti integraciju Ukrajine u EU i u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO).

Četvorica predsjednika trebali bi ipak na summitu donijeti odluku o pokretanju zakonodavnog postupka koji će do konca godine omogućiti uspostavu zajedničkog gospodarskog prostora, javlja Interfax.

Zajednica Neovisnih Država (ZND) utemeljena nakon pada sovjetskog režima još uvijek je organizacija koja u stvarnosti nije zaživjela.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više