Putinovske stranke glatko pobijedile na ruskim regionalnim izborima

POLITIČKE STRANKE koje podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina su trijumfirale na jučer održanim izborima za skupštine 14 od 86 federalnih subjekata Rusije.

Izbori su se smatrali svojevrsnim lakmus-testom raspoloženja ruskih birača pred parlamentarne izbore krajem ove godine, odnosno predsjedničke izbore na kojima će se za godinu dana izabrati Putinov nasljednik.

Boris Grizlov, predsjednik Državne dume i čelnik pro-putinovske stranke Ujedinjena Rusija, tvrdi kako je njegova stranka u prosjeku osvojila 45 % glasova širom Rusije odnosno u 13 od 14 federalnih subjekata gdje su se održavali izbori.

Jedini izuzetak je Stavropoljski kraj gdje je iznenađujući pobjedu ostvarila Pravedna Rusija - stranka koja uglavnom okuplja umirovljenike, ali čiji čelnici također podržavaju Putina.

U većini teritorija se na drugom mjestu našla Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF), dok u prosjeku treće mjesto drži Pravedna Rusija. Na četvrtom mjestu je nacionalistička Liberalno-demokratska partija Rusije (LPDR) Vladimira Žirinovskog.

Od ostalih stranaka je najbolji rezultat imala Unija desnih snaga (SPS), liberalna stranka koja okuplja pristaše bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina, ali je samo u jednom federalnom subjektu - Moskovskoj oblasti - prešla izborni prag od 7 %.

Oporbene stranke, pogotovo one prozapadno orijentirane, izbore su nazvale farsom, navodeći slučajeve zastrašivanja i manipulacije. Najpoznatiji primjer je odluka da se liberalnoj stranci "Jabloko" zbog nevažećih potpisa na kandidacijskim listama ne dozvoli nastup u Sankt Peterburgu - njenom glavnom uporištu.

Međutim, ruske burze su na izborne rezultate reagirale više nego pozitivno, a porast vrijednosti dionica se tumači uvjerenjem investitora kako se ruska politička scena konačno stablilizirala, a s njome i uvjeti za normalno poslovanje.

D.A.

Pročitajte više