Račan i Sanader vjeruju da će Hrvatska za nekoliko mjeseci izboriti status kandidata za ulazak u EU

AKTUALNI premijer Ivica Račan i mandatar za sastav nove vlade Ivo Sanader danas su u Banskim dvorima izjavili kako vjeruju da će Hrvatska u idućih nekoliko mjeseci dobiti status kandidata za ulazak u EU, ističući da će to biti zajednički cilj i vlasti i oporbe.

Prije zajedničkog ručka u Banskim dvorima, tijekom kojega će razgovarati o primopredaji vlasti i iskustvima u radu vlade, Sanader i Račan novinarima su rekli da je oko ulaska Hrvatske u EU te rasta životnog standarda hrvatskih građana, između vlasti i oporbe postignut konsenzus.

"Optimist sam i mislim da ćemo u idućim mjesecima, koji će biti povijesni za Hrvatsku, dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU i to je ono najvažnije što nas čeka u idućih pola godine, uz popravljanje standarda i materijalnog položaja svih hrvatskih građana", kazao je Sanader, dodajući da suglasje oko krupnih političkih pitanja sve ohrabruje.

Račan je rekao kako očekuje da će mišljenje Europske komisije o Hrvatskoj biti pozitivno. "To će apsolutno biti rezultat rada dosadašnje vlade", rekao je Račan, dodavši da o tome, kada će Hrvatska pristupiti pregovorima i kojom će se brzinom kretati prema EU odgovornost snosi nova vlada, ali i sve hrvatske političke snage koje ulazak u EU smatraju strateškim nacionalnim interesom.

I Sanader i Račan suglasni su da su protekli izbori obavljeni na demokratski način te da na isti način protječe i primopredaja vlasti, što, kazali su, svjedoči o Hrvatskoj kao zemlji koja njeguje europske demokratske standarde.

Tome u prilog, istaknuli su, ide i današnji susret, kao nastavak suradnje i dijaloga.

Račan je rekao kako će Sanaderu za ručkom poželjeti uspjeh u sastavljanju nove vlade i prenijeti mu svoja iskustva, te od njega tražiti odgovor što očekuje u idućem mandatu.

Sanader je kazao kako današnji razgovori svjedoče da su promjene vlasti uobičajene u demokraciji, da svaka promjena vlasti treba donijeti boljitak i prosperitet za zemlju i za građane, te da u tom smislu i želi raditi.

"Izražavam veliko zadovoljstvo što smo u politici svi svjesni da smo ipak samo političari, a da su iznad nas opći interesi koji nadilaze sve stranačke interese", rekao je, najavivši da će Račanu, a potom i javnosti uskoro iznijeti ono što nova vlada kani činiti.

Obojica su najavila i nove sastanke zbog primopredaje vlasti i drugih pitanja, a Račan je na kraju Sanaderu obećao da će biti jednako korektna oporba kao što je HDZ bio njemu. "Nećemo biti ni bolji ni lošiji", poručio je Račan Sanaderu.

Pročitajte više