Račan: Predsjedništvo SDP-a nije raspravljalo o Tomčevoj izjavi

PREDSJEDNIŠRVO SDP-a nije raspravljalo o izjavi Zdravka Tomca u vezi s politikom pokojnog predsjednika Tuđmana prema BiH, izjavio je predsjednik Vlade i SDP-a Ivica Račan.

´O tome nismo imali potrebu govoriti´, izjavio je Račan večeras nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Član SDP-a Zdravko Tomac rekao je krajem prošlog tjedna na simpoziju u povodu treće godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kako se - zbog sadašnjeg stanja u BiH i položaja Hrvata u toj državi - boji da je Tuđman možda tada imao pravo, a on ne.

Račan je večeras rekao da SDP kao demokratska stranka neće pokretati pitanje odgovornosti pojedinca za disonantne stavove u odnosu na politiku stranke.

´To nismo radili ni dosad, pa nećemo ni sada´, naglasio je Račan.

Ponovio je da Tomčeva izjava nije stav SDP-a, ´što je i on sam potvrdio´.

´Vjerojatno je i sam bio svjestan da SDP nije promijenio svoj kritički stav prema Tuđmanovoj politici spram Bosne i neće ga promijeniti´, naglasio je Račan.

Upitan čime se predsjedništvo stranke bavilo dva i pol sata, odgovorio je da je stranački vrh raspravljao o internim stvarima stranke.

Račan nije precizirao o kojim je ´stvarima´ riječ, rekavši tek da SDP želi učiniti kvalitetnijim unutarnji život stranke.

´Nešto od toga će biti vidljivo - ako to vidite onda smo uspješni, ako ne onda nismo´, rekao je predsjednik Vlade i SDP-a.

Pročitajte više