Radimir Čačić i njegov saborski mandat još uvijek na čekanju

PREDSJEDNIK HNS-a Radimir Čačić ipak neće ovog tjedna čuti konačnu odluku o njegovom povratku u saborske klupe. Prvotno je bilo najavljeno da će saborski zastupnici o tome glasati u petak, ali je ono odgođeno nakon što je Milorad Pupovac iz SDSS-a zatražio od predsjednika sabora Luke Bebića vjerodostojno tumačenje Zakona o izboru zastupnika, odnosno da odgovori je li rok u kojemu zastupnik treba podnijeti zahtjev Saboru obvezujući ili ne. Tako da će se o Čačićevoj aktivaciji saborskog mandata glasati tek idućeg tjedna.

Glasanje o zahtjevu za aktiviranje mandata bivšeg varaždinskog župana Čačića odgođeno je prošlog tjedna za ovaj, dok se nadležni odbori ne očituju o tome može li se Čačiću aktivirati mandat s obzirom na to da zahtjev nije podnio u zakonskom roku od osam dana nakon prestanka dužnosti nespojive sa zastupničkom, što je u vom slučaju bila dužnost varaždinskog župana.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva  Damir Sesvečan predložio je prošlog tjedna da se Čačiću aktivira mandat, tumačeći da je osmodnevni zakonski rok samo instruktivan, a ne i obvezujući, no tome se tada žestoko usprotivio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok iz HSLS-a.

D.M.
Foto: I.L.

Pročitajte više