Radin: Kalmeta krši zakon skidanjem dvojezične prometne signalizacije u Istri

NA DANAŠNJOJ konferenciji za novinare saborski zastupnik i predsjednik Talijanske unije Furio Radin, zajedno sa zamjenicom župana Vivianom Benussi, kazao je da "ministar prometa Božidar Kalmeta sustavno krši Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, kao i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, jer već duže vrijeme ignorira njihove zahtjeve da se na svim dionicama Istarskog ipsilona postavi dvojezična prometna signalizacija".

Radin je ustvrdio da su, kako nisu dobili nikakav odgovor od Kalmete, bili primorani obratiti se premijerki Jadranki Kosor. Radin je zatražio od Kosor da intervenira. Dodaje kako do sastanka nije došlo iako je bio dogovoren. "U razgovoru s premijerkom stekao sam dojam da nas podržava u našim zahtjevima", rekao je Radin.

"Hrvatska ne može biti dio EU-a s takvim kršenjem manjinskih prava"

Radin je zaključio da je Bina Istra, koja je u hrvatsko-francuskom vlasništvu i bavi se projektiranjem, financiranjem, gradnjom, upravljanjem i održavanjem Jadranske autoceste, tzv. Istarskog ipsilona, poštovala zakon i na dionicama postavila dvojezične natpise, koji se po naputku Ministarstva uklanjaju te se postavljaju samo jednojezični.

Radin je na konferenciji kazao da će u Saboru uputiti pitanje Kalmeti zašto ne poštuje zakon, i to s pozicije predsjednika Unije, što može imati dugoročne posljedice. "Takvo ponašanje može imati negativne posljedice jer Hrvatska nipošto ne može biti dio Europe s takvim kršenjem manjinskih i ljudskih prava", kazao je Radin.

Pročitajte više