Sutra smo trebali doznati koliko je milijardi Todorić zamračio, ali ipak nećemo. Što se to događa?

Foto: FaH/Index

U PETAK smo, nakon dugih šest mjeseci čekanja, trebali saznati koliko je novca Todorić zamračio. No, objava revizije je naprasno odgođena. Zašto?

>> Naprasno odgođena objava revizije poslovanja Agrokora


>> Todorić iznio najteže optužbe dosad: "Dalić mi je usred noći prijetila uhićenjem"


Naime, za sutra u 15 sati bila je najavljena objava revidiranih izvješća poslovanja najveće hrvatske privatne kompanije iz Todorićeva doba. Objavom tih podataka mogao je, kako se već tjednima naveliko špekulira u javnosti, započeti i kazneni progon još uvijek aktualnog vlasnika Agrokora - Ivice Todorića.

No, u četvrtak predvečer munjevito se proširila informacija da se objava revizije poslovanja Agrokora - odgađa.

Znakovito "nesuglasje" PwC-a i vlade


Kako doznaje Index iz dobro upućenih izvora, došlo je do nesuglasja između naručitelja revizije, dakle izvanredne uprave Agrokora koju je postavila vlada nakon izglasavanja Lex Agrokora, same vlade i Price Waterhouse Coopersa (PwC), međunarodne revizorske kuće koja je radila dotičnu reviziju.

"Politika je pokušala utjecati na ton izvješća, pa je objava odgođena", rekao nam je dobro informirani izvor.

Iz samog Agrokora danas su pak priopćili da "ni Agrokor ni PwC još nisu izvršili složeni zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja grupe". Budući da je PwC jedna od najuglednijih revizorskih kuća na svijetu, teško je povjerovati u tvrdnju da ta kuća nije na vrijeme odradila svoj dio posla, pa je stoga jasno da je odluka o odgodi objave revizije donesena u izvanrednoj upravi Agrokora, odnosno vladi Andreja Plenkovića, koja je tu upravu postavila.

Odgoda objave zbog pisanja "blogera" Todorića?


Zanimljivo je da je samo točno tjedan dana prije najavljene objave revizije poslovanja Agrokora njegov formalni vlasnik, Ivica Todorić, pokrenuo blog na kojem se otada svakodnevno, nerijetko i u više objava dnevno, obračunava s potpredsjednicom vlade Martinom Dalić, izvanrednim vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom i premijerom Plenkovićem. Todorić tvrdi da je pristao na Lex Agrokor pod prisilom (iako za to ne iznosi nikakve dokaze)

Zanimljivo je da ni Martina Dalić ni Ante Ramljak ne žele konkretno odgovoriti na teške optužbe koje iznosi Todorić, a još je zanimljivije da je do odgode objave revizije poslovanja Agrokora došlo gotovo u isti trenutak u kojem je Todorić objavio najžešći napad dosad.

Vlasnik Agrokora tako u svojoj najnovijoj objavi tvrdi da mu je potpredsjednica vlade Martina Dalić prijetila uhićenjem u sitne noćne sate te da je Ante Ramljak na sličan način prijetio članu Uprave Agrokora prije donošenja Lex Agrokora. Todorić je, uz već spomenute teške optužbe, napomenuo da se "mailovi i SMS-ovi ne mogu izbrisati", aludiravši tako da može dokazati da su mu prijetili.

Što smo sve trebali doznati?

Ante Ramljak je u petak, šest mjeseci nakon što je započet posao, trebao objaviti revidirana izvješća poslovanja kompanije iz Todorićeva doba.

>> Nacional: Todorić je lažirao poslovne knjige za 2 milijarde eura

Naime, postoji ozbiljna sumnja da vlasnik Agrokora nije prikazivao stvarno stanje duga, da je napuhivao vrijednost i uljepšavao poslovanje kompanije, što je dovodilo u zabludu njihove kreditore. Rejting agencije sumnjale su u kvalitetu izvješća, ruski bankari optužili su ga da ih je lažirao i da skrivaju milijarde dolara duga. Zato je vladin povjerenik Ante Ramljak angažirao revizorsku kuću Price Waterhouse Coopers da pregleda izvješća za 2015. i 2016. godinu. Na tom poslu radilo je šezdeset ljudi.

Precijenio kompaniju za 2 milijarde eura?


U Todorićevo vrijeme reviziju je radila tvrtka Baker Tilly Hrvatska, čija je direktorica karijeru započela u Agrokoru. Zadatak PwC-a bio je dokazati koliko je uštimavanje bilanci bilo legalno, a koliko nezakonito.

Prema pisanju Nacionala, revizija bi trebala pokazati da je Todorić precijenio vrijednost kompanije za dvije milijarde eura. Time je očito "popravljan" pred financijerima nepovoljan odnos duga i imovine, nerealnim prikazivanjem vrijednosti robnih marki i goodwilla (nematerijalna imovina koja se sastoji od vrijednosti dohodovne sposobnosti, smještaja, organizacije marketinga, reputacije, klijentele). Dokaže li se da je lažirao knjige i napuhivao vrijednost kompanije, Todorić bi se mogao suočiti s optužbama da je odgovoran za najveću sustavnu prevaru i pljačku u povijesti države.

Večernji list piše da će dug kompanije od 40,3 milijarde kuna biti tek neznatno veći. Dramatična razlika trebala bi biti u računu dobiti i gubitka: navodno je kompanija u 2015. godini poslovala s gubitkom, iako je prikazana dobit od 1,2 milijarde, a dug je u 2016. narastao na 15 milijardi kuna.

Lažno prikazivao dobit umjesto gubitka?

Ako je lažno prikazivana dobit, kompanija je zapravo dodatno iscrpljivana, a razloge uljepšavanja stanja valja tražiti u činjenici da je pred kreditorima morao prikazivati ugovorene brojke - povoljan odnos imovine i kapitala, određenu količinu gotovine, itd. Moglo bi se utvrditi da je plaćao porez na dobit u godini u kojoj je zapravo imao gubitke, i da se u preplaćivanje poreza vjerojatno upustio ne bi li kreditorima prikazao stanje boljim od realnog. Pretpostavlja se i da je pogrešno knjižio mjenice koje je koristio za poboljšanje likvidnosti.

Svi očekuju da će rezultati revizije poslužiti kao okidač za pokretanje istrage protiv Todorića, s obzirom na to da je DORH do sada tek provodio izvide. I Ramljak je najavljivao "drastična iznenađenja".

Svjestan je toga i Todorić, pa se na blogu kojeg je počeo pisati uoči revizorskog izvješća unaprijed predstavlja kao žrtva, usput utapajući Martinu Dalić i Antu Ramljaka koji cijeli proces vode krajnje netransparentno, skrivajući autore Lex Agrokora, sastav roll up kredita i sastanke s američkim fondom Knighthead.

"Bilance izrađuje Uprava Agrokora, a PwC daje mišljenje. Ovo nisu nikakve PwC-ove bilance, nego bilance koje su Knighthead, Martina Dalić i Ante Ramljak dizajnirali da upropaste i jeftino preuzmu Agrokor i njegovu imovinu. S punom sigurnošću mogu reći, sve što se otpisuje bilo je stvarno uloženo i niti jedna kuna iz Agrokora nije izvučena. A radost s kojom Ramljak najavljuje mjesecima i veće otpise od na kraju prihvaćenih, samo govori o njegovim motivima", napisao je u srijedu, dva dana uoči najavljene objave revizije. Špekulira se da je u strahu od uhićenja Hrvatsku zamijenio Austrijom ili Srbijom, u kojoj bi mogao odgađati izručenje.

 

Pročitajte više