Rasprava odgođena zbog Oreškovićeva poslijeoperativnog oporavka

ZA DANAS zakazano ročište suđenja tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci nije održano zbog poslijeoperativnog oporavka prvooptuženoga Tihomira Oreškovića, a odluku o nastavku glavne rasprave sudsko će vijeće donijeti danas, nakon što dobije nalaz vještaka otorinolaringologa o Oreškovićevu zdravstvenom stanju.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Ika Šarić izvijestila je da je zatvorski liječnik u današnjem nalazu ustvrdio da se Oreškoviću preporučuje mirovanje i ležanje u krevetu iduća četiri dana. Po mišljenju liječnika, Orešković se nije dovoljno oporavio od prošlotjedne operacije polipa u nosu i sinusima.

Sudsko je vijeće odredilo da stalni sudski vješatak otorinolaringolog danas obavi kontrolni pregled kako bi se utvrdilo može li Orešković sutra prisustvovati glavnoj raspravi.

Branitelj Tihomira Oreškovića, odvjetnik Bosiljko Mišetić usprotivio se toj odluci sudskog vijeća ustvrdivši da ´ne zna zbog čega sutkinja uporno želi da Orešković u takvom stanju iznosi svoju obranu´, no sutkinja Šarić je rekla da sudsko vijeće postupa u skladu s mišljenjem sudskog vještaka, koji je prije operacije ustvrdio da je za oporavak potrebno četiri do pet dana.

Tihomir Orešković je krajem prošlog mjeseca, nakon što se požalio na glavobolju i otežano disanje, kada je prekinuta rasprava, odveden u zagrebačku bolnicu za osobe lišene slobode, gdje je operiran prošlog utorka.

Suđenje Oreškoviću, Ivici Rožiću, Mirku Norcu, Stjepanu Grandiću i Milanu Čaniću, optuženima za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na gospićkom području, u završnoj je fazi iznošenja obrana optuženika. Rožić i Čanić odbili su iznijeti obrane te su pročitane njihove izjave iz istražnog postupka, a preostali će optuženici biti pozvani da iznesu obrane u nastavku glavne rasprave.

Pročitajte više