Ratna zločinka Biljana Plavšić traži pomilovanje

BILJANA PLAVŠIĆ, optužena za ratne zločine, moli švedsku Vladu za milost, jer zbog zlostavljanja želi otići iz zatvora Hinseberg, piše švedski dnevni list Aftonbladet.

76-godišnja Plavšić se od lipnja 2003. godine nalazi na odsluženju 11-godišnje zatvorske kazne, na koju je osuđena zbog zločina protiv čovječnosti.

Plavšić je 27. studenog 2006. godine uputila Ministarstvu pravosuđa molbu u kojoj se žali na slabo zdravstveno stanje te na postupke ostalih zatvorenica i zatvorskog osoblja.

U listopadu 2003., Plavšić je osam dana boravila u bolnici zbog krvarenja pluća, a godinu dana kasnije slomila je ruku. U svom pismu Plavšić za to optužuje ostale zatvorenice, te navodi kako su joj čak prijetili sa al-Qaidom.

"S nacistima koji su bili osuđeni nakon Drugog svjetskog rata postupalo se s većim poštovanjem. Služili su svoje kazne u svojoj državi, a ne s narkomafijom, kriminalcima i prostitutkama. Njihovo dostojanstvo nije bilo ponižavano kao što se mene ponižava ovdje." - napisala Plavšić.

"Ne želim omalovažavati njene doživljaje, ali mogu odgovoriti na događaje koji su mi poznati. Nitko od osoblja nije sadist i u potpunosti kontroliramo koje zatvorenike smještamo zajedno." - rekao je inspektor Karl-Anders Lönnberg, opovrgavajući sve optužbe.

Molba koju je Plavšić uputila švedskoj Vladi biti će razmotrena kroz nekoliko mjeseci, no ukoliko je oni i pomiluju, konačnu odluku o tome donijet će sud u Haagu.

I.M.

Pročitajte više