Razgovor o perspektivama mladih znanstvenika

Uvjeti rada i perspektive mladih znanstvenika u Republici Hrvatskoj teme su o kojima su večeras na Pravnome fakultetu razgovarali predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te znanstvenih novaka i asistenata na Sveučilištu u Zagrebu i javnim institutima sa sjedištem u Zagrebu.

Razgovor je organiziralo Ministarstvo, a povod su aktualne promjene 119. članka Zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokom školstvu, istaknuo je državni tajnika za znanost Slobodan Uzelac.

Spomenuti članak utvrđuje uvjete ugovora o radu sa znanstvenim novacima i asistentima, a predložene promjene uslijedile su, podsjetio je Uzelac, nakon niza primjedaba koje su, među ostalim, znanstvena i akademska zajednica uputile i na taj članak Zakona.

Naime, u skladu sa zakonskim odredbama, znanstveni novaci i asistenti trebat će zaključiti nove ugovore o radu, jer postojeći vrijede do 31. prosinca ove godine, što se odnosi i na one koji su prethodne ugovore zaključili prije 2003., odnosno donošenja novoga Zakona o znanosti i visokom obrazovanja.

Predložene promjene trebale bi se vrlo skoro naći i na koordinaciji Vlade, a nakon toga bit će žurno upućene u saborsku proceduru.

Nakana je predlagača, kako je rekao Uzelac, da znanstveni novaci i asistenti zadrže stečena prava, a pomoćnik ministra Pavo Barišić istaknuo je da je namjera Ministarstva bila da predložene promjene omoguće znanstvenim novacima da što prije iziđu iz toga sustava u sustav znanstvenih i znanstveno-nastavnih zvanja.

Jedno od brojnih pitanja nazočnih - među kojima je bio velik broj bio znanstvenih novaka i asistenata - bilo je kako će u zakonski utvrđenom roku ispuniti ugovorne obveze, odnosno napraviti doktorat ako doktorski studiji, u skladu s novim zakonskim odredbama, nisu ni počeli, a primjerice na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu za doktorski studij treba izdvojiti "samo" 80.000 kuna.

S tim u vezi državni tajnik Uzelac odgovorio je da je rješenje za takve situacije integrirano sveučilište koje ćemo, istaknuo je, uskoro i imati, a do tada su, dodao je, moguće situacije poput spomenute.

Na pitanja znanstvenih novaka odgovarala je i pomoćnica ministra za visoko školstvo Mirjana Polić Bobić, a s mogućnostima sudjelovanja u projektima Europske unije i dobivanja stipendija za usavršavanje u inozemstvu upoznala ih je načelnica u Upravi za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Loredana Maravić.

(Hina) xip ysp

Pročitajte više