Rekordno ljeto na američkim kino blagajnama

ZAHVALJUJUĆI većim cijenama ulaznica, ove je ljetne sezone na američkim kino blagajnama zabilježen rekordni utržak, gotovo četiri milijarde dolara, premda je malo pao broj prodanih kino ulaznica u odnosu na prethodnu, također rekordnu sezonu.

Dugometražni dokumentarni film redatelja Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11" prvi je dokumentarac koji je u blagajne kino-dvorana u SAD-u donio zaradu u iznosu većem od 100 milijuna dolara, a veliko iznenađenje bila je komedija "Dodgeball: A True Underdog Story" s Benom Stillerom i Vinceom Vaughnom, koja je također zaradila više od 100 milijuna.

Tijekom ljeta u američkim su se kinima osim spomenutih filmova prikazivali nastavci "Shreka", "Spidermana" i "Harry Pottera", koji su pomogli američkoj filmskoj industriji da u razdoblju od prvog vikenda u svibnju do kraja ljetne sezone zaradi 4 milijarde dolara, prema podacima tvrtke Exhibitor Relations, što je za tri posto više od rekorda postignutog prošlog ljeta koji je iznosio 3,9 milijardi dolara.

Mooreov "Fahrenheit 9/11" ne može se usporediti ni sa kojim drugim ljetnim hitom. Zarada od 118 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama šest je puta veća od rekorda što ga je do sada držao dugometražni dokumentarni film, također Mooreov "Ludi za oružjem".

"Fahrenheit nije samo informativan nego i zabavan film. Uvijek smo smatrali da bi kombinacija tih dvaju elemenata mogla biti zanimljiva publici diljem zemlje", smatra predsjednik Lions Gatefilms, jednog od distributora filma, Tom Ortenberg.

Solidnu su zaradu postigli Tom Cruiseov "Collateral", "The Day After Tomorrow" s Dennisom Quaidom u glavnom ulozi i "Troja" s Bradom Pittom u glavnom ulozi.

Predsjednik Exhibitor Relationsa Paul Dergarabedian izjavio je kako su ovosezonski filmski hitovi puno kvalitetniji od onih koji su se prikazivali prošlog ljeta.

"Ovo je bilo vrlo dobro ljeto. Imali smo solidnu kombinaciju blockbustera, nekoliko izvrsnih dokumentaraca i nezavisnih filmova. Upravo to publika traži. Žele imati mogućnost izbora. Ako niste uspjeli pronaći nešto za sebe među filmskim hitovima ovog ljeta, mislim da biste trebali prestati ići u kino", zaključio je Dergarabedian.

Pročitajte više