Retrospektivna izložba Srećka Puntarića Felixa

Retrospektivnu izložbu karikaturista Srećka Puntarića Felixa u povodu tridesete obljetnice autorova rada otvorit će sutra navečer povjesničar umjetnosti Frano Dulibić u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

U predgovoru kataloga izložbe sociolog urbanizma Fedor Kritovac piše kako su Felixove karikature poput pantomime gdje jedan tipičan lik dočarava i tumači bezbroj situacija i karaktera umnožavajući, kad to zatreba, i sebe sama.

Književnik Hrvoje Hitrec u drugom kataloškom tekstu napominje kako Puntarić zna ući u crvotočne pukotine velikih laži i zagrebati po nakupinama tlapnji, taština i zadovoljnih snova, ali u tom poslu naleti i na nevidljiv svijet dragih, sićušnih organizama ili predmeta koji vape da budu humanizirani i ne smeta ih što će pritom biti smiješni.

Srećko Puntarić Felix (Zagreb, 1952.) prve karikature objavio je 1975. u humorističkom časopisu Kerempuhu i od tada pojavljuje se u gotovo svim dnevnim i tjednim novinama. Od 1995. redovito objavljuje karikature u zagrebačkom Večernjem listu.

Na svjetskim izložbama i festivalima karikatura osvojio tridesetak nagrada i priznanja. Izlagao je na nekoliko samostalnih izložbi u inozemstvu i više od dvadeset u Hrvatskoj te objavio 27 knjiga karikatura.

Puntarićeva retrospektivna izložba bit će otvorena do 26. travnja.

(Hina) xpp/mc ymc

Pročitajte više