"Revolucionarna borba" prijeti Igrama i preuzima odgovornost za atentat u Ateni

GRČKA teroristička skupina ekstremne ljevice "Revolucionarna borba" uputila je prijetnju posjetiteljima koji će doći na Olimpijske igre u Atenu i preuzela odgovornost za atentat od 5. svibnja na atensku policijsku postaju, u dugom priopćenju grčkom tjedniku Pontiki, objavljenom u četvrtak.

"Svi predstavnici međunarodnog kapitala (multinacionalne tvrtke i poslovni ljudi), planetarni plaćeni ubojice, vladini dužnosnici, kao i bogati zapadni turisti koji namjeravaju prisustvovati Igrama nepoželjni su", napisala je skupina u priopćenju.

Grčka vlada nije pridala posebnu pozornost atentatu od 5. svibnja, smatrajući da autori nemaju pravu operativnu sposobnost te tvrdeći da nema dokaza o povezanosti s Olimpijskim igrama.

"Revolucionarna borba" već je preuzela odgovornost za druge bombaške atentate zadnjih mjeseci, primjerice na atenski sud u rujnu 2003. u kojemu je ranjena jedna osoba.

U preuzimanju odgovornosti u dokumentu objavljenu na četiri stranice tjednika, organizacija koristi klasični antiimperijalistički diskurs grčke ekstremne ljevice.

Skupina tvrdi kako je već uputila isti tekst grčkom dnevniku 15. ožujka, ubrzo nakon atentata na podružnicu američkog Citibanka, ali da ga je taj dnevnik "ignorirao iz političkih razloga".

Pročitajte više