Riječka gradska uprava osniva Agenciju za poticanu stanogradnju

Riječko gradsko Poglavarstvo usvojilo je danas prijedlog odluke o osnivanju Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke kao javne ustanove za obavljanje investicijskih poslova izgradnje i prodaje stanova u okviru društveno poticane stanogradnje.

Osnivač i vlasnik Agencije bit će Grad Rijeka, a osnivačka prava i dužnosti imat će riječko Gradsko vijeće.

Novac za osnivanje Agencije i početak rada bit će osiguran iz gradskog proračuna za 2005., a novac za daljnji rad osiguravat će se iz proračuna i drugih izvora.

Riječka Agencija za društveno poticanu stanogradnju bit će osnovana na temelju izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji iz lipnja 2004. Te su izmjene i dopune omogućile jedinicama lokalne samouprave osnivanje neprofitnih pravnih osoba za obavljanje poslova iz područja društveno poticane stanogradnje, odnosno izravnije sudjelovanje gradske uprave u ulaganjima u izgradnju i prodaju stanova u sklopu tog programa.

Na osnovi programa društveno poticane stanogradnje u Rijeci je, u naseljima Škurinjama i Srdočima, izgrađeno ukupno 207 stanova u pet zgrada. Nositelj ulaganja u izgradnju i prodaju tih stanova bila je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama koja je osnovana vladinom Uredbom.

Gradska uprava nastavlja sudjelovati u izgradnji stanova po programu društveno poticane stanogradnje, pa se u naseljima Rujevica i Škurinjsko Plase provode pripremni radovi za izgradnju novih stanova.

(Hina) xhšup yso

Pročitajte više