Rijeka: Peticija protiv napada SAD-a na Irak

LOKALNA politička Stranka nove alternative sa sjedištem u Rijeci danas je najavila prikupljanje potpisa za peticiju protiv napada SAD-a na Irak.

Prikupljanje potpisa na riječkom Korzu počinje u četvrtak, 30. siječnja, i trajat će do subote. Predsjednik stranke Aljoša Babić kazao je na današnjoj konferenciji za novinstvo da se time izražava protivljenje građana napadu SAD-a na Irak.

Babić je rekao da bi građani Hrvatske morali biti posebno senzibilizirani zbog iskustva agresije jedne zemlje na drugu. Dodao je kako se nada da će se peticija početi prikupljati i u drugim gradovima te je izrazio čuđenje da i druge stranke nisu organizirale slične akcije.

U proglasu koji će, zajedno s prikupljenim potpisima, biti poslan predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, ministru vanjskih poslova RH Toninu Piculi i Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj tvrdi se kako optužbe američke administracije o iračkom posjedovanju ´oružja za masovno uništenje´ ničim nisu dokazane.

U proglasu se zaključuje da povod ratu nisu sigurnosni razlozi, već nakana političkog i ekonomskog podčinjavanja Iraka i iračkog naroda. Od ministra Picule i predsjednika RH Mesića traži se da se u svim međunarodnim kontaktima usprotive najavljenoj agresiji, kako stoji u proglasu, ´jer je naša zemlja bila i sama izložena agresiji i što smo s pravom očekivali da se napredni i demokratski svijet svrsta na našu stranu, stranu žrtve´.

Pročitajte više