RIM: ITALIJA NA PUTU FEDERATIVNOG USTROJA

Zastupnički dom talijanskog parlamenta prihvatio je u ponedjeljak navečer nacrt ustavne reforme čijim se rješenjima Italija približava federativnom sustavu. L

Sa 234 glasova "za", 179 "protiv", šest zastupnika bilo je odsutno, Zastupnički dom je usvojio nacrt reforme koju je predložila vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija. Po predloženim rješenjima Italija bi trebala postati federativna država, jer bi 20 talijanskih regija dobilo veće ovlasti, uključujući i zakonodavne.

Predlaže se i smanjivanje broja zastupnika i senatora. Zastupnički dom bi ubuduće imao 518 članova umjesto sadašnjih 630. Novina je da će se 18 zastupnika birati među Talijanima u inozemstvu. Senat će imati 252 člana umjesto sadašnjih 315, i oni će ubuduće predstavljati talijanske regije. Prema predloženim promjenama senatorima će moći postati kandidati s navršenih 25 godina, dok sada to mogu postati tek nakon 40 godina života. Zastupnici po novom prijedlogu također mogu biti mlađi- na tu dužnost moći će biti izabrani s 21 godinom, dok su po dosadašnjim pravilima morali imati 25 godina.

Talijanski desni centar , u prvom redu Sjeverna liga, inicijator ustavnih reformi, drži da bi ustavna rješenja trebala još više odrediti Italiju kao federativnu državu. Stranke lijevog centra pak zabrinute su za jedinstvo države pa ocjenjuju da su predložene promjene neprikladne.

S obzirom na to da su ustavne promjene tek ušle u parlamentarnu proceduru očekuje se da će do konačnih rješenja biti još puno rasprava.



(Hina)xstom ybs

Pročitajte više