Roda: Borit ćemo se svim legalnim sredstvima protiv ovakvog Zakona o umjetnoj oplodnji

UDRUGA "Roda" reagirala je danas na pojašnjenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji bi se uskoro treba naći u Saboru po hitnoj proceduri, a koja je prošloga tjedna ponudio ministar zdravstva Darko Milinović.

"Šokirani smo načinom na koji se Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odnosi prema osobama s problemom neplodnosti, iako je riječ o gotovo 20 posto građana u fertilnoj dobi... Zabrinjava nas žurba kojom se pokušava usvojiti ovaj zakon, to više što ga je Vlada prvi put predstavila javnosti još u rujnu 2004. godine, pa ga odmah zatim povukla i poslala na doradu Ministarstvu zdravstva na daljnjih gotovo pet godina", primjećuju u roditeljskoj udruzi. No, više od toga, ističu brine ih sam zakon:

Unatoč napretku medicine, hrvatska Vlada ide unazad

"Ministarstvo zdravstva pripremilo je prijedlog zakona koji je restriktivniji od starog i još uvijek važećeg zakona iz 1978. godine. Prijedlog novog zakona smanjuje broj korisnika prava na MPO (jer to pravo više ne bi imali izvanbračni parovi), te smanjuje broj metoda postupaka potpomognute oplodnje (jer ne bi bilo dopušteno zamrzavanje zametaka). Poražavajuće je da Vlada unatoč značajnom napretku medicine na ovom polju u posljednjih 30 godina donosi restriktivniji zakon od trenutno važećeg zakona iz 1978. godine", navodi "Roda".

Ministarstvu zdravstva obratili su se još u siječnju 2009.godine s molbom da se predstavnike udruga uključi u radna tijela za izradu zakona. Odgovor nikada nisu dobili, prigovaraju.

"U izradu ovog Nacrta prijedloga zakona nisu bile uključene osobe s problemom neplodnosti kojima je zakon namijenjen, iako se u RH dvije udruge 'Roda' i 'Beta' intenzivno aktivno bave tom problematikom i okupljaju brojne osobe s problemom neplodnosti", kažu u "Rodi".

Krše Obiteljski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova

"Ovim Nacrtom prijedloga zakona Vlada izravno krši čak dva važeća zakona - Obiteljski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova. Prema ovom prijedlogu, na postupke medicinski potpomognute oplodnje imaju pravo samo bračni parovi, što je prema Obiteljskom zakonu nezakonito, jer je izvanbračna zajednica izjednačena s bračnom, kao i prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, jer je svaka diskriminacija temeljem bračnog ili obiteljskog statusa zabranjena. Po važećem zakonu, korisnici prava na medicinski potpomognutu oplodnju su i izvanbračni parovi", argumentira udruga.

"Ministarstvo zdravstva predvidjelo je u novom Nacrtu prijedloga zakona pravo na donaciju jajne i sjemene stanice, ali se donacije uvjetuju pravom tako začetog djeteta da kad navrši 18 godina sazna tko mu je biološki roditelj. Prema iskustvima drugih zemalja, oduzimanjem prava na anonimnost kod donacije jajne i sjemene stanice višestruko se smanjuje broj donatora", navodi udruga.

Za kraj dodaju da će "iskoristiti sva legalna i legitimna sredstva i boriti se da ovaj zakon nikada ne bude izglasan".

C.D.
Foto: Supari.org

Pročitajte više