rovinj - svečano otvoren hrvatski kulturni dom

U Rovinju je večeras prigodnom svečanošću i otkrivanjem spomenploče na ulazu u zgradu otvoren Hrvatski kulturni dom, sjedište ogranka Matice hrvatske u Rovinju i Hrvatskog kulturnog društva "Franjo Glavinić". L

U adaptaciju te zgrade s elementima spomeničke vrijednosti utrošeno je više od milijun kuna.

Prilikom njezina večerašnjeg otvaranja sudionici svečanosti izrazili su zadovoljstvo što će, 13 godina od osnutka i marljivog djelovanja, društvo "Franjo Glavinić" i ogranak Matice hrvatske dobiti uvjetne prostore za rad.

Tu je zgradu 1911. godine izgradila rovinjska veleposlanička i poduzetnička obitelj Ferlan. Prikupljenim sredstvima uređene su međukatne konstrukcije i funkcionalni prostori te uređeni izložbena dvorana, uredi i višenamjenska dvorana u kojoj će vježbati Mješoviti zbor Franje Glavinića i folklorne sekcije.

Zamjenik ministra kulture Branko Maleš u obraćanju skupu istaknuo je kako su u Rovinju sada stvoreni uvjeti za rad hrvatskih kulturnih društava, koja će od sada moći uravnoteženo djelovati uz već afirmirana društva talijanske manjine u Rovinju.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić ustvrdio je kako su se ogranak Matice hrvatske te Hrvatsko kulturno društvo "Franjo Glavinić" do sada istaknuli i u otežanim uvjetima te kako će sada i povećati svoje brojne aktivnosti.

Prigodom svečanosti otvaranja Hrvatskog kulturnog doma u Rovinju u izložbenoj dvorani Doma otvorena je izložba skulptura kipara Mate Sabljića naslovljena "Čovjek - radnik, sanjar i stradalnik" kao i izložba o dosadašnjem djelovanju kulturnih udruga.

(Hina) dsp jn

Pročitajte više