RUMSFELDOVA ISPRIKA NIJE UMIRILA GNJEV ARAPA

Isprika američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda je zakašnjela i šteta je već učinjena, ocjenjuju u subotu arapski i europski komentatori Rumsfeldovu izjavu pred senatskim odborom za oružane snage. L

On je u petak preuzeo odgovornost za neljudski odnos američkih vojnika prema iračkim zarobljenicima i izrazio "najdublju ispriku" žrtvama, tijekom saslušanja pred senatskim povjerenstvom, koje je uživo preneseno u arapskim zemljama i Sjedinjenim Državama.

No, Rumsfeld je istaknuo da neće odstupiti, samo zato da bi zadovoljio svoje političke neprijatelje.

"Dok je on bio odgovoran, ubojstva, mučenja i ponižavanja iračkih zatvorenika bila su gotovo uobičajena", piše saudijski list Arab News.

"Rumsfeldova isprika je zakašnjela", navodi jordanski analitičar Hani Hourani. "Mislim da bi Rumsfeld trebao odstupiti, jer su mučenja odraz politike američke vojske u Iraku, a vjerojatno i u Afganistanu".

Brojni Arapi i Europljani smatraju da bi trebao odstupiti s dužnosti. Reinhard Buetikofer, čelnik njemačke stranke Zelenih, rekao je: "Čovjek odgovoran za te stvari mora dati ostavku: gospodin Rumsfeld".

Čak i Kuvajt, američki saveznik u Perzijskom zaljevu, smatra da ponašanje američkih vojnika podsjeća na brutalnosti viđene tijekom Sadamova režima.

Nekoliko europskih listova navodi da skandal sa zatvorenicima otkriva neuspjeh Bushove politike prema Iraku. "Ako Rumsfeld preuzima odgovornost za ono što se dogodilo iračkim zatvorenicima, njegova jedina mogućnost je ostavka", piše španjolski list El Pais.

(Hina) xbcav ysd

Pročitajte više