Rusija i SAD potpisuju sporazum o pokretnim projektilima

Rusija i Sjedinjene Države u četvrtak će u Bratislavi potpisati sporazum o kontroli pokretnih raketa zemljazrak, izvijestio je u srijedu Kremlj.

Dokument što ga je predložila ruska strana u srijedu će - na marginama summita na kojem će se u glavnome slovačkom gradu sastati predsjednici Vladimir Putin i George W. Bush - potpisati ruski ministar obrane Sergej Ivanov i američka državna tajnica Condoleezza Rice, izvijestio je savjetnik Kremlja za vanjsku politiku Sergej Prihodko.

U skladu sa spomenutim sporazumom "obje će se strane međusobno informirati o prodaji ovog tipa oružja, no neće otkrivati odobrene transakcije", rekao je Prihodko.

Rusija je nedavno potvrdila kako će uskoro isporučiti oružje ovog tipa Siriji, unatoč prethodnim izraelskim i američkim upozorenjima.

Prihodko je nabrojio i glavne teme o kojima će razgovarati dvojica šefova država - primanje Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), razgovor o energetici, te o suradnji na području svemirskih istraživanja.

Kada je riječ o primanju Rusije u WTO, "glavni problemi su već riješeni, no preostaju pitanja o kojima treba razgovarati na razini čelnika", rekao je Prihodko. U pogledu suradnje na području svemirskih istraživanja ruski je dužnosnik kazao kako će Putin i Bush razgovarati o perspektivama suradnje na istraživanjima Marsa i Mjeseca, "među kojima će biti i praktični ciljevi poput primjerice istraživanja izvora energije na Mjesecu".

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više