Rusija optužuje BiH za izvoz oružja u Gruziju, Silajdžić odbacuje optužbe

RUSKO ministarstvo obrane optužilo je BiH da je uoči rata u naoružanju i vojnoj opremi pomagala politički režim u Gruziji. Ovu optužbu rusko ministarstvo je odaslalo u obliku pisma 7. kolovoza. BiH se našla među nekoliko zemalja kojima Rusija spočitava izvoz oružja u zemlju koja je na karti UN-a označena kao država s potencijalnim ratnim konfliktom, a koji je u međuvremenu iz potencijalnog prerastao u aktualni. Prema tom pismu, vojnu pomoć Gruziji su pružale SAD, Bugarska, Velika Britanija, Mađarska, Grčka, Litva, Letonija, Estonija, Turska, Francuska, Češka, Izrael, BiH, Srbija i Ukrajina.

Veleposlanstvo Rusije još je prošle godine uložilo svoj prigovor na već zaključeni sporazum po kojem su tvornica oružja Bratstvo Novi Travnik i Pretis iz Vogošće trebali u Gruziju izvesti naoružanje u vrijednosti većoj od desetak milijuna eura, piše bosanskohercegovački Večernji list.  Ovdje se radilo o višecijevnom bacaču raketa tipa "orkan", očuvanim iz rata, koje je vojska BiH u međuvremenu izbacila iz svog arsenala.

"Radi se o dezinformacijama"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i zamjenik ministra obrane BiH Igor Crnadak demantirali su ove ruske navode.

"Što se tiče Predsjedništva BiH, nije odobren nikakav transfer viška naoružanja u tu zemlju", izjavio je danas novinarima Silajdžić

Zamjenik ministra obrane BiH Igor Crnadak rekao je također kako se radi o dezinformacijama, te da "nije bilo nikakve aktivnosti o tom pitanju" od kada je on u Ministarstvu obrane BiH. Pojasnio je da će se viškovi naoružanja koji postoje u vojsci BiH tek rješavati u narednom razdoblju i to isključivo uz konačnu odluku Predsjedništva BiH.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više