Rusija se sprema za izbore: Lažnim profilima na Facebooku podižu Putinovu popularnost



DA SE Rusija počela pripremati za izbore najbolje se vidi - na Facebooku. Popularna društvena mreža zadnjih je dana zatrpana lažnim profilima koji se koriste za "pumpanje" popularnosti ruskog predsjednika i vjerojatnog budućeg premijera u raznim anketama.

Kako javlja ruski portal Slon.ru, Facebookom u zadnje vrijeme haraju očito lažni profili, čija je jedina aktivnost pružanje podrške Putinu u različitim online zajednicama. Radi se o sasvim neuređenim profilima, bez fotografija i ikakvih informacija, a uglavnom nose netipična ženska imena poput Aglaia ili Concordia.

Odavno je već poznato da postoje programi koji vam na Facebooku mogu donijeti obožavatelje ili "lajkove", a obično koštaju tek nekoliko stotina dolara. Programeri koji se bave ovakvim poslom zapravo stvaraju niz "botova" koji rade što im kreator programa naredi. Nitko nije, međutim, očekivao da bi i "putinovci" mogli pribjeći ovakvim metodama, s obzirom da su šanse da Putinov plan povratka u premijersku fotelju propadne ionako minimalne.

Pročitajte više