Rusija slavi magiju Visockog

RUSIJA ovih dana odzvanja ritmovima gitare šansonijera, pjesnika i glumca Vladimira Visockog, čija se slava ne gasi ni 23 godine nakon njegove smrti, a privlači i najmlađe generacije.

Rusi su protekle subote proslavili 65. obljetnicu rođenja umjetnika podizanjem spomenika u gradu Naberežnije Čelni u Tatarstanu, gdje je Visocki održao brojne koncerte.

U koncertnoj dvorani Kremlja u petak je održan koncert na kojem su današnje zvijezde pjevale njegove pjesme, a drugi koncert, nazvan po njegovoj poznatoj pjesmi ´Spasite naše duše´, održan je u subotu u velikoj dvorani Rusija, u neposrednoj blizi Crvenog trga.

Koncerti su održani i u Teatru na Taganjke (Visocki je tamo bio u glumačkoj trupi redatelja Jurija Ljubimova), muzeju Visocki i u glavnom moskovskom kinu.

Rusi su još uvijek jednako oduševljeni promuklim glasom Visockog koji pjeva o ljubavi, prijateljstvu, raspoloženjima vojnika, ali u mnogo pjesama daje satiričnu sliku sovjetskog života i ironičnu viziju ljudske prirode.

Francuska glumica ruskog podrijetla Marina Vladi, njegova posljednja supruga, izjavila je za list Rusiskaja Gazeta: ´Volodia (deminutiv od Vladimira) nam je svima ponudio drukčije razmišljanje. Puno je učinio za promjene koje su uslijedile. Ne kao političar, nego kao mislilac´.

Visocki, čije su pjesme kružile na amaterskim snimkama s polutajnih koncerata, bio je alkoholičar. Umro je u 42. godini, 25. srpnja 1980., a njegov je sprovod privukao ogromne mase.

Pročitajte više