S. Irska: Izbori odgođeni kako bi se dobilo vremena za sporazum

VELIKA BRITANIJA priopćila je rano ujutro u srijedu da će izbori za skupštinu Sjeverne Irske biti odgođeni za četiri tjedna kako bi se dobilo više vremena za postizanje konačnog mirovnog sporazuma koji bi uključio i razoružavanje Irske republikanske armije (IRA).

Objava o odgodi izbora slijedila je po završetku 30-satnih pregovora o obnovi sjevernoirske protestantsko-katoličke vlade.

Britanski premijer Tony Blair rekao je na zajedničkoj konferenciji za tisak s irskim premijerom Bertijem Ahernom da je na pregovorima učinjen napredak, ali je potrebno vrijeme kako bi se čelnici sjevernoirskih stranaka konzultirali sa svojim bazama.

´Odgodit ćemo datum izbora na 29. svibnja. To će ljudima dati više vremena da se konzultiraju sa svojim kolegama´, rekao je Blair.

Blair i Ahern nadali su se da će se sporazum postići prije izbora koji su trebali biti održani 1. svibnja.

Sjevernoirski parlament i vlada uspostavljeni su prema odredbama Sporazuma od Velikog petka postignutog 1998. godine, kojim je trebao biti okončan tri desetljeća dug sukob probritanskih protestanata i proirskih katolika.

Međutim, rad novouspostavljenih sjevernoirskih institucija bio je blokiran brojnim krizama.

Analitičari su ocijenili da je glavni uzrok nefuncioniranja vlasti nesklonost protestantskih unionista da sjede u vladi zajedno s političkim krilom IRA-e Sinn Feinom, dok se gerilska skupina istodobno odbija razoružati.

Pročitajte više