Sabor: HSP predložio novi zakon o pravima hrvatskih branitelja

O prijedlogu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, što ga je izradila Hrvatska stranka prava (HSP), u raspravi na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora izjasnili su se jedino zastupnici HDZa i HSLSa, dajući podršku predloženom zakonu u prvom čitanju. L

O predloženom zakonu Vlada je dala negativno mišljenje.

Obrazlažući zakonski prijedlog, Vlado Jukić je uime HSP-a izrazio nezadovoljstvo postojećim zakonom o braniteljima koji je na snazi od 2001.

Novim zakonom o braniteljima HSP, uz ostalo, predlaže da se povećaju osnovice mirovina za branitelje tako da se izjednače s osnovicom plaće pripadnika gardijskih postrojba.

Također predlažu da se branitelji oslobode carine i PDV-a na uvoz automobila, ovisno o stupnju invalidnosti branitelja.

HSP je u predloženom zakonu zatražio i produljenje roka za dobivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, zatraživši da se taj rok pomakne na 30. lipanj 2004.

HSP predlaže da se, u skladu sa Zakonom o obrani, promijeni i vrijeme trajanja Domovinskog rata - od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996., te da se uvede dragovoljački dodatak za dragovoljce koji su se u rat uključili do 15. siječnja 1992.

Juraj Njavro (Klub HDZ) podržao je HSP-ov prijedlog, naglasivši da su hrvatski branitelji bili prvi na udaru nove koalicijske vlasti, koja ih je nizom poteza "kriminalizirala". Ocjenjuje da predloženi zakon omogućava da se njihovi problemi pravednije i jasnije riješe.

Želimir Janjić (Klub HSLS) osvrnuo se na HSP-ov prijedlog da se novim zakonom o braniteljima riješi njihovo stambeno zbrinjavanje.

Naglasio je da bi prije toga trebalo imati uvid u postojeće stanje: koliko je stanova i kredita braniteljima dodijeljeno, te koliko je ostalo nepodijeljenih stanova u nedovršenim stambenim zgradama koje se grade za branitelje.

HSLS smatra da treba podržati HSP i u zahtjevu da se produži rok za stjecanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida.

"Za očekivati je veći broj ratnih vojnih invalida, ali je takav pristup pošten, a obzirom da se PTSP i druga oboljenja nisu pojavila kod branitelja odmah nakon razvojačenja", rekao je Janjić.

Sabor je time večeras završio današnje zasjedanja, a sutra nastavlja s radom.

(Hina) daju sp

Pročitajte više